– Cederhusen är en mycket värdig vinnare. De är både tekniskt och miljömässigt intressanta som ett av världens största trähusprojekt. Dessutom bidrar de till nya bostäder centralt i staden, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) i ett uttalande.

Sammanlagt kom det i år in drygt 4 100 röster. Vinnaren Bologna/Cederhusen fick nästan 700 röster.

Det är 14:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryn skriver: ”Cederhusen sätter en ny standard i Stockholm för vad ett trähus kan vara och hur det kan bidra till Stockholms stadsbild. Stockholm präglas i hög grad av ljusa putsade fasader och Cederhusen är ett gott exempel på hur nya material kan samverka med stadens traditionella ton och utformning. Kvällstid bidrar belysning vid entréer, balkonger och gårdar med mänsklig värme. Byggnadernas utformning fungerar väl både på långt håll och på detaljnivå”.

Arkitekt bakom projektet är General Architecture och byggherre är Folkhem.

– Vi är oerhört stolta! Det visar att stockholmarna också ser det vi ser: Att bygga i trä är inte bara är bra för klimatet, det bidrar också till en vacker och harmonisk stadsbild med nya kvaliteter. Vår förhoppning är att Cederhusen kan stå symbol för början på en accelererad klimatomställning, säger Anna Ervast Öberg, chef på Folkhem, i ett uttalande.

– Särskilt roligt att juryn uppmärksammat hur byggnaden stämmer in i och berikar stadsbilden med en ny och på samma gång traditionell arkitektur. Det värmer att stockholmarna uppskattat resultatet av många års hårt och roligt arbete, säger Josef Eder, en av de ansvariga arkitekterna på General Architecture.

Bologna/Cederhusen fick på onsdagen sitt pris i form av en bronsplakett.