Det är stimmigt i aulan på Björngårdsskolan på Södermalm efter att årets majblomma har avtäckts. Här är också Alexis Monnakgotla Svensson som designat årets blomma.

– Jag blev jättechockad och glad när jag fick reda på att jag vunnit! Det var för flera månader sedan, men jag fick inte säga något. Det var väldigt svårt, jag var nära att försäga mig till mina vänner. De upptäckte att jag hade en hemlighet och försökte lista ut vad det var.

Inspiration till färgerna hämtade Alexis Monnakgotla Svensson från sin vän Viola.

Inspiration till färgerna hämtade Alexis Monnakgotla Svensson från sin vän Viola.

Mikael Andersson

Tänkte på sin kompis

Blomman är violfärgad.

– Först testade jag fula färgkombinationer för att det var kul. Men så provade jag seriöst och landade i den här. Jag tänkte på min kompis Viola, som är en jättebra vän.

En specialutgåva av blomman saknar ett av sina tio blad. Det är för att dra uppmärksamhet till att ett av tio barn i Sverige lever i ekonomiskt utsatthet.

Nikki, Stella och Edvard har flera knep för att maxa försäljningen.

Nikki, Stella och Edvard har flera knep för att maxa försäljningen.

Mikael Andersson

Bästa säljknepen

Majblommor säljs av femteklassare runt om i Sverige. Tre av dem är Nikki, Stella och Edvard som går på Björngårdsskolan. De delar med sig av några knep för att få blommor sålda.

– Man ska gå till rätt plats, med mycket folk. Typ äldre. De gillar majblommor, säger Stella.

– Så kan man tvinga släkten att köpa. Farfar, till exempel, säger Nikki.

– Grannar är bra. Vi har extranycklar till en granne, så jag kan gå dit och säga "köp en blomma, annars tar jag din tv". Men tyvärr har de vår extranyckel också, säger Edvard.

Vidare nervösa över att ge sig ut på stan och kränga blommor är de inte. Och att göra det med vänner kommer att bli kul.

– Jag tror det kommer att gå jättebra, säger Edvard.

– För mig går det kanske inte jättebra, men bra, säger Stella.