Jag hänger upp och ner i en ”gyroskopisk TRV-stol” hos läkaren och Stora Essingebon Christian Geislers, specialist på hörsel- och balansrubbningar.

I 25 år har han arbetat med patienter med yrsel. Hans intresse för balansstörningar föddes när han tjänstgjorde som skeppsläkare på Royal Caribbean Cruise Line på 90-talet.

Där behandlade han kryssningsdeltagare som blev sjösjuka när skeppen korsade golfströmmen.

– Då fylldes sjukhuset snabbt och jag blev väldigt duktig på snabbdropp och sprutor som blockerade illamåendecentret.

När han kom hem från världshaven utbildade han sig till yrselspecialist vid Karolinska sjukhuset och sedan 2009 driver han privata kliniken Yrselcenter vid Fridhemsplan.

Fel diagnos

Tidigare i år släppte han och kollegan Mikael Karlberg boken ”Det snurrar”.Duon har förklarat vad yrsel är i Svt:s Fråga doktorn, i morgonsoffor och i SvD.

– Flera studier har visat att yra patienter ofta får fel diagnos eller ingen diagnos alls.

Minst hälften av all yrsel beror på fysiska fel i balanssinnet. Det kan bero på kristallsjuka, rubbade balansorgan eller migrän. Den kan även vara psykologiskt betingad.

– En del kan dessutom ha flera fel samtidigt och symptomen kan se olika ut för olika människor.

Christian Geisler visar balanslabbet där han kan undersöka alla delar av balanssinnet.

Christian Geisler visar balanslabbet där han kan undersöka alla delar av balanssinnet.

Olle Anrell

För att verkligen veta om yrseln är fysiskt framkallad filmar Christian ögonen med höghastighetskameror och ögonrörelserna analyseras sedan av datorer.

Ögonrörelser är nämligen sammankopplade med alla delar av balanssinnet och många delar av hjärnan.

Flera fel

– Vi är bokstavligen inuti våra patienters huvuden. Att diagnostisera yrsel kan liknas vid att spela schack. När man lärt sig hantverket är det här jobbet starkt beroendeframkallande.

Så varför hänger jag då upp och ner i TRV-stolen? Jo, för att i det läget kan Christian se om kalkkristaller har halkat ur balans­organets säckar i örat enbart genom att se hur mina ögon rör sig. Alltså om jag lider av kristallsjuka – vilket jag inte gör.

Kristallerna är för små för att synas med röntgen och det enda sättet för att förstå hur de rör sig i de smala gångarna i balansorganet är genom att tolka videofilmade ögonrörelser.

När Christian accelererar och stannar stolens rörelse lika snabbt igen skakar han in kristallerna på rätt plats i örats gångar.

– Vi som jobbar här kan liknas vid mikro-rörmokare.

Det är inte VR, men ett avancerat sätt att se om du verkligen har kristallsjukan. I Stolen kan Christian Geisler dessutom skaka tillbaka kristallerna till rätt plats.

Det är inte VR, men ett avancerat sätt att se om du verkligen har kristallsjukan. I Stolen kan Christian Geisler dessutom skaka tillbaka kristallerna till rätt plats.

Michael Sjökvist

Att det finns den här typen av teknologi, men att den används på så få platser i Sverige är skälet att Christian och Mikael Karlberg talat om Sverige som ett u-land när det kommer till yrselbehandling.

Hakar på

– Bara i Oslo finns fem TRV-stolar, i hela Sverige finns lika många.

Christian hoppas att fler vårdgivare i Sverige hakar på och utvecklar yrselvården.

– Det var bland annat därför vi skrev den här boken. Kräv att få ditt balanssinne undersökt när det snurrar och gungar.