Östermalm

1.Brunnsviksbadet (Brunnsvikens strandbad)

Mindre strandbad som även har klippor och mindre gräsytor. Ledstång ner i vattnet.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Nej.

Toalett: En provisorisk ställs ut på sommaren.

Hitta hit: Ligger 500 meter från Universitetets tunnelbana och Roslagsbanan. Går även att promenera från Vasastan eller Norra Djurgårdsstaden.

Kungsholmen

2. Fredhällsbadet

Klippbad med bryggor, mindre gräsmatta och trädäck där vattnet är djupt. Om det är fullt på badet så finns gott om klippor runt om. Asfalterad parkväg finns till badet.

Barnvänligt: Nja, för sandslott är Smedsuddsbadet mer lämpat.

Servering: Kafé.

Toalett: Ja, en av de tillfälliga toaletterna vid badet är delvis tillgänglighetsanpassad.

Hitta hit: Badet ligger vid Snoilskyvägen 34. Ta t-bana till Thorildsplan eller buss 65 till Fredhäll och promenera sista biten.

Södermalm

3. Långholmens klippbad

Ett mysigt och lite mer spartanskt och undangömt bad på Södermalm. Förutom klipporna finns två mindre sandstränder. Här finns inga faciliteter och få bekvämligheter, men träd att fly solen under och hundar är välkomna.

Barnvänligt: Nej. Det är ganska brant och djupt, och hundrädda personer bör välja en annan strand.

Servering: Nej, men Långholmens strandbad ligger tio minuters promenad västerut från klippbadet, med kiosk och restaurang.

Toalett: Ja, i anslutning till strandbadet.

Hitta hit: Promenad en kvart från Hornstulls tunnelbana.

Västerort

5. Kanaanbadet

Det är bara att titta på bilden intill – det här är ett bad vi gillar. Vilket även andra gör på somrarna – badet är välbesök. Sand, gräs och klippor – här finns något som passar alla. Hopptorn, utedusch och minigolf finns i närheten. En större parkeringsplats finns fem minuters promenad från badet.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Ja. Bland annat Kanaans trädgårdskafé med både mat och fika.

Toalett: Ja.

Hitta hit: 20 minuters gångavstånd från Råcksta tunnelbana.

Mitt i:s reporter testar Kanaanbadet i västerort. Lite kallt vid tillfället – men varma sommardagar kan det bli knökfullt här.

Mitt i:s reporter testar Kanaanbadet i västerort. Lite kallt vid tillfället – men varma sommardagar kan det bli knökfullt här.

Stefan Källstigen

Liljeholmen-Älvsjö-Hägersten

4. Örnbergets klippbad

Ligger vid klipporna intill Hägerstenshamnen med en fantastisk utsikt över Mälaren. Brygga och flytbrygga finns. Vattnet är djupt, så badplatsen passar inte mindre barn. Klipporna rymmer väldigt många människor.

Servering: Nej, men kaféer och krogar finns i närområdet.

Toaletter: Ja.

Hitta hit: Badet ligger nära Hägestenshamnen, närmaste t-banestation Örnsberg.

Farsta-Hökarängen-Sköndal

6. Farsta strandbad

Badet ligger vid sjön Magelungen, knappt tio minuters promenad från Farsta tunnelbana, och är en populär samlingsplats. Här finns en liten sandstrand och en stor gräsmatta. Två bryggor plus en solbrygga. Det finns en ramp vid en av bryggorna.

Barnvänligt: Ja, det är hyfsat långgrunt.

Servering: Strandkafé/kiosk.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Badet ligger nedanför Hagforsgatan i Farsta, gå av vid Farstas tunnelbanestation.

Årsta-Enskede-Vantör

7. Nytorpsbadet

"Nypan" på Nytorps gärde mellan Enskede, Hammarbyhöjden och Kärrtorp är ett populärt bassängbad, om än lite kallt i vattnet ibland. Badet ska byggas om och vattnet tempereras, men arbetet dröjer. Det finns hur som helst en plaskpool för de minsta och en 25 meters, som sagt icke tempererad, bassäng. Utedusch.

Badet är öppet klockan 10–19 på vardagar och klockan 10–18 på helger.

Barnvänligt: Ja. Finns liten lekplats utanför badområdet.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Tunnelbana från Blåsut eller Hammarbyhöjden. Buss 163 via Dalens sjukhus.

Det var tomt och skönt när Mitt i:s reporter besökte Kanaanbadet. Men, förmodligen inte länge till...

Det var tomt och skönt när Mitt i:s reporter besökte Kanaanbadet. Men, förmodligen inte länge till...

Stefan Källstigen

Skärholmen-Sätra-Bredäng

8. Mälarhöjdsbadet

Lite kuperat och skogigt inbäddat, och relativt lugnt bad som är sm finast sena eftermiddagar. Sandstrand, brygga, gräs, hopptorn, lekplats och basketplan. Här finns även ett utegym och motionsspår i närheten.

Barnvänligt: Ja

Servering: Nej.

Hitta hit: Buss 135 till hållplats Mälarhöjdsbadet. De som kommer med bil åker till Bredängs badväg, där det finns en parkering. Sedan är det 350 meter promenadväg ner till badet.

Hammarby-Skarpnäck-Bagarmossen

9. (Stora) Flatenbadet

Ett av Stocholms största och mest klassiska bad med bland annat sandstrand och hopptorn. Sprillans nya bryggor finns på plats, liksom uteduschar. Minigolf, klätterställning, boulebanor, beachvolleyplan, utegym och gungställning erbjuds också. En ny bastu invigs efter sommaren. Flaten är en av Stockholms renaste badsjöar. Badet är tillgänglighetsanpassat med en ramp som leder ner till stranden och vattnet. Fina promenadstigar genom naturen finns intill.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Ja.

Hitta hit: Busshållplats finns precis intill (401, 816, 890). Ett mindre antal p-platser finns vid entrén till barnbadet. En stor parkeringsplats finns vid huvudentrén.

Järva

10. Järvabadet

Ligger intill Eggeby gård inom Igelbäckens kulturreservat – och är omåttligt populärt sedan det öppnade 2020 med tusentals besökare om somrarna. Utomhusbadet bjuder på motionsbassäng, en undervisningsbassäng och en plaskpool. Stora utrymmen för picknick och solbad. Men de 140 permanenta p-platser nära E18 som skulle byggas inför badsäsongen 2023 anläggs först nästa år. Parkering för personer med nedsatt rörelseförmåga finns sedan tidigare. Entréhall anpassad för rullstolsburna finns. Ledarhundar är välkomna.

Barnvänligt: Ja, men barn under 12 år och besökare som inte kan simma måste ha en vuxen med sig hela tiden.

Servering: Kafé.

Toalett; Ja, även toalett med plats för eldriven rullstol.

Hitta hit: Krällingegränd 3, en bit ut på Järvafältet ungefär mellan Rinkeby och Tensta. Ta bilen, cykeln, gå eller åka kommunalt till Rinkeby t-banestation.

Bromma

11. Ängbybadet

Stor, ren och populär badplats längs Blackebergsvägen. Två sandstränder och stora gräsytor. Bryggor, beachvolleyplan och lekplats. På intilliggande Ängby camping finns vattenrutschbana och minigolfbana. I campingens reception finns även kiosk, kafé och livs. Två duschar. Betongramper finns så att personer med rullstol eller rullator lättare kan ta sig ner till vattnet.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Restaurang och kiosk med uteservering finns.

Toalett: Ja.

Hitta hit: T-banans gröna linje till Ängbyplan, sedan går du tio minuter. Bilväg finns ända ner till badet med stor parkeringsplats.

Hoppptorn är ett populärt inslag på många av Stockholms badplatser. Här är Mitt i:s reporter på väg ut på hopptornet på Kanaanbadet.

Hoppptorn är ett populärt inslag på många av Stockholms badplatser. Här är Mitt i:s reporter på väg ut på hopptornet på Kanaanbadet.

Stefan Källstigen

Lidingö

12. Fågelöuddsbadet

Större havsbad med sandstrand, hopptorn, beachvolleybollplan, lekplats, grillplats och minigolfbana.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Ja.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Buss 204 mot från Ropsten mot Elfvik, hållplats Fågelöudde. Gå vägen in till vänster i bussens färdriktning. Gå 500 meter till en parkeringsplats, sedan 100 meter ner mot havet.

Botkyrka/Salem

13. Slagstabadet

Ligger vid Mälaren och har precis som ett annat Botkyrkabad, Stendalsbadet, rustats upp en hel del. Nya bryggor, nytt utegym och ny mulitbeachplan. Även sandstranden och botten har rustats upp och belysning och skyltningen har förstärkts. Minigolf finns.

Servering: Ja.

Toalett: Ja.

Hitta hit: T-bana eller buss till Hallunda centrum. Därifrån har du ett trevligt promenadstråk till badplatsen.

Det är lätt att ta bilen dit, men parkeringar är det värre med. Parkeringskaoset ledde till att räddningstjänst inte kunde komma fram 2020 vid en drunkningsolycka.

Huddinge

14. Flottsbro

Populär strand vid Albysjön. Stranden är 100 meter lång och har två badbryggor. Stora gräsytor och flera grillplatser. Flottsbros friluftsområde har dessutom flera vandringsleder. Man kan hyra kanot, spela minigolf och beachvolleyboll. Du kan även vandra upp till toppen av skidbacken.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Kafé/restaurang.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Går att ta sig hit med kollektivtrafik. Stor parkeringsplats för den som kommer med bil. Finns även gästbrygga.

Haninge

15. Oxnö klippbad

En okänd pärla på Gålö. Flata klipphällar och såväl grundare områden med sandbotten som djupare delar där du inte bottnar. Utsikten är verkligen hänförande.

Servering: Nej.

Barnvänligt: Nej. Klippor och stenig botten.

Toaletter: Bajamaja.

Ta sig hit: Buss 845 från Västerhaninge Centrum till hållplats Oxnö. Därefter promenad 1,2 kilometer.

Tyresö

16. Albybadet

Sandstrand, gräs, bryggor och hopptorn. Extra plus för de vackra omgivningar med naturreservat, kulturmiljöer och visningsgården Uddby gård. Utegym och discogolf finns en kort promenad från badet. Badramp och möjlighet att låna badrullstol.

Barnvänligt: Ja.

Servering: I den forna prästgården Alby friluftsgård.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Busshållplats Nyfors samt vissa turer Alby friluftsgård. Buss 873 från Gullmarsplan eller 813C från Stockholm C. Parkering cirka fem minuters gångväg från badet.

Nacka

17. Hellasgårdens badplats

Populärt bad med sandstrand, klipphällar, badflottar och gräs. Du kan hyra mountainbike, kajak, SUP och spela bangolf. Kanske sandstranden är lite för liten och bottnen lite för stenig för att vara barnfamiljernas favorit.

Barnvänligt: Nja.

Servering: Restaurang Storstugan har rätter som Hellas korv, bakad vitkål och våfflor och Sjöcaféet har ostmackor, soppa och varmkorv.

Toalett: Ja. En är tillgänglighetsanpassad.

Hitta hit: Buss 401, 821 eller 840 till hållplats Hellasgården. Eller cykel eller bil till Ältavägen 101, 131 33 Nacka

Värmdö

18. Grisslinge havsbad

Ett stort havsbad med lång, fin sandstrand och gräsytor vid Grisslingefjärden på östra Farstalandet. Omklädningsbås, utedusch, hopptorn, beachvolleyplan, lekpark, grillar och badramp. Här kan du lätt hänga en hel dag. Badet sväljer mycket folk.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Ja, kiosk, restaurang och konditori.

Toalett: Ja, även tillgänglighetsanpassat.

Hitta hit: Buss till hållplats Grisslinge. Badet ligger precis vid busshållplatsen. Bil: Långtidsparkering finns även i nära anslutning till badet.

Stefan Källstigen

Ekerö

19. Lundhagens badplats

Bryggor och tillgänglighetsramp, sandstrand och stora gräsytor. Omklädningsrum, stranddusch. Tillgänglighetsanpassad toalett.

Barnvänligt: Gungor och simskola.

Servering: Kiosk med glass, korv, kaffe med mera.

Hitta hit: Bil till Hagens backe 1. Det går även att åka kommunalt. Busshållplatsen Lundhagen i närheten. Bussresan tar cirka 30 minuter från Brommaplan.

Solna

20. Huvudsta strandbad

Litet strandbad med fin, mjuk sand och h-formad brygga med stegar. Gräsmatta. Ett stenkast bort finns Huvudstabadets bassänger för den som tycker att Ulvsundasjön är för kylig.

Barnvänligt: Ja

Servering: Kafé och restaurang intill.

Toalett: Ja

Hitta hit: T-bana Huvudsta och fem minuters promenad. Cykelparkering finns.

Järfälla

21. Görvälnsbadet

Populärt bad med 200 meter lång sandstrand, gräsmattor och en badbrygga. Lekplats, beachvolleyboll, handikapptoaletter.

Barnvänligt: Ja

Servering: Kafeteria.

Hitta hit: Med bil längst ut på Mälarvägen fram till den stora parkeringen. Från 19 jun går buss 564Y från Jakobsbergs station till Görvälnsbadet.

Danderyd

22. Kvarnparksbadet

Två bassänger, en stor och en liten. Pingisbord.

Barnvänligt: Ja, mycket.

Servering: Kiosk.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Buss 601 från Mörby centrum, station Danderydsvallen.

Täby

23. Ängsholmsbadet

Det största badet i Täby. Här finns bryggor, ett fem meter högt hopptorn, basketplan och sandstrand.

Barnvänligt: Ja, lekplats för yngre barn bland annat.

Servering: Kiosk.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Buss 610 från Danderyds sjukhus till Stockholmsvägen och gå. Eller ta bilen till Effes väg, i Täby, det finns parkering.

Sollentuna

24. Rösjöbadet

100 meter lång sandstrand, gräs, bryggor, hopptorn, vattenrutschkana och klippbad – dessutom har flera beachvolleyplaner precis anlagts.

Barnvänligt: Ja. Långgrunt och ofta varmt vatten då det är en insjö.

Servering: Campingplats med kafé, restaurang och minigolf.

Toaletter: Ja.

Hitta hit: Ligger vid Kärrdals IP. Buss 627 eller 607 från Sollentuna station eller buss 607 från Danderyds sjukhus.

Vallentuna

25. Garnsviksbadet

Liten badplats med sandstrand. Inte väldigt långgrunt, men det blir heller inte djupt direkt. Grillplats.

Mycket vackert kulturlandskap med anor från vikingatiden. Närliggande byn Lilla Garn och Össeby-Garns kyrka från 1200-talet väl värda ett besök.

Barnvänligt: Ja, rätt så.

Servering: Nej

Toalett: Ja.

Hitta hit: Kör E18 norrut, ta avfart 188 vid Karby/Brottby mot Gamla Norrtäljevägen. Sväng höger in på Gamla Norrtäljevägen, därefter höger på Össebyvägen. Parkeringen vid badet är liten, men större vid kyrkan. Eller ta buss 625 från Danderyds sjukhus och stig av vid Össeby-Garns kyrka.

Stefan Källstigen

Österåker-Vaxholm

26. Österskärs havsbad (Solbrännan)

Lång sandstrand med badbrygga. Ovanför stranden finns klippor med skuggande tallar och gräsytor. Dessutom finns det ett promenadstråk i trä. Badet är populärt bland vindsurfare.

Barnvänligt: Ja, lång sandstrand och trevlig lekplats.

Servering: Kvartersrestaurangen Solbrännan med utsikt över badet.

Toalett: Nej

Hitta hit: Åk Roslagsbanan till Österskärs station och promenera fem minuter.

Upplands Väsby

27. Kairobadet

Sandstrand, stora gräsmattor, två badbryggor och flytbrygga med hopptorn. Det finns även en brygga anpassad för rullstolar, samt grillplats och utomhusdusch.

Barnvänligt: Ja

Servering: Kiosk och servering, öppet dagtid under badsäsongen.

Toaletter: Ja.

Hitta hit: Buss 532 från Väsby station, hållplats Kairo. Bil: Fåtal parkeringsplatser vid Kairobadet. En större parkeringsplats finns i slutet av Mor Olas backe, en kort promenad från badplatsen. Obs! Parkering förbjuden längs Runsavägen.

Upplands-Bro

28. Lillsjöbadet

Populärt bad i Lillsjön-Örnässjöns naturreservat. Badbrygga, grillplatser, lekplats och motionsspår. Det finns även möjlighet att lira frisbeegolf, beachvolleyboll och boule. Möjligt hyra kajak. Tillgänglighetsramp finns. Även hundbadplats finns.

Barnvänligt: Ja.

Servering: Foodtruck som säljer fika och enklare maträtter. Friluftsgården är nybyggd och Petjos café finns på plats sedan 2022.

Toalett: Ja.

Hitta hit: Ta avfarten från Granhammarsvägen in på Lillsjö Badväg fram till parkeringen, därefter väntar en kort liten promenad genom skogen.

Buss 558 eller 559 från Kungsängen mot Brunna, kliv av hållplats Hallonvägen, därefter blir det en promenad på en knapp kilometer fram till badet.

Sigtuna

29. Sjudargårdsbadet

Gräsytor och sandstrand samt bryggor gör badet till en av Sigtunas mer populära badplatser.

Barnvänligt: Ja

Servering: Kiosk och servering.

Toaletter: Ja.

Hitta hit: Buss från Märsta station eller Knivsta station, 30-40 minuter. Tre minuter minuter från busstationen Stora Sjudargården till stranden.