Hans Ahlgren har under flera år drivit Liberalernas politik i Täby, som vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd i Täby kommun.

Han väljer i april att lämna sina uppdrag som gruppledare för partiet men han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige fram tills valet 2026. Förutom gruppledare är han bland annat vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han säger att beslutet att lämna kom till honom innan förra valet.

– Jag sade till mig själv och till hustrun att jag inte kommer vara nummer ett till nästa val 2026. Jag tycker det är viktigt att lämna i god tid innan nästa val. För att ge chansen till efterträdare att komma in, profilera sig och driva vår politik, säger han säger han.

Täby, täby kommun, kommunstyre
frv:
Hans Ahlgren (L)
Eva Von Wowern (KD)
Erik Andersson (M)
Annika Nordgren (C)

Täby, täby kommun, kommunstyre frv: Hans Ahlgren (L) Eva Von Wowern (KD) Erik Andersson (M) Annika Nordgren (C)

Mikael Andersson

Under förra torsdagen så nominerade valberedningen och under medlemsmötet tillstyrkte att föreslå nuvarande kommunalråd Susane El Hark att utses till vice ordförande i kommunstyrelsen.

Patrik Ferm utses till nytt kommunalråd och gruppledare för Liberalerna i kommunfullmäktige.

Att trappa ner känns rätt, berättar han.

– Det är en tillvänjningsprocess och det tar en tid att ställa in sig på det, men här och nu känns det väldigt rätt och bra, säger han.

Att få arbete när Täbyborna tillsammans med resterande alianspartier i Täby är det han uppskattat mest.

– Det som jag tycker varit roligaste är att tillsammans med andra ledande politiker, kommunchefen och hennes medarbetare få vara med och utveckla Täby, vår fina kommun. Man får nära kontakt med Täbyborna och företagarna, det kommer jag sakna, säger han.

Ahlgren ser fram emot mer fritid.

– Vi har två döttrar i USA och har sagt att vi vill hälsa på dem och deras respektive lite oftare, sen skulle jag vilja studera ekonomisk historia på universitet. Själva tanken med att sluta är att få lite mer frihet. Man är lite igång hela tiden, nu får man mer äga tiden själv

Hur har dina år med Liberalerna och Täbyalliansen varit?

– Vi har haft ett bra och väl fungerande samarbete under tre och en halv mandatperiod nu och det har fungerat väldigt väl. Jag tror det finns ett värde med en traditionell borglig allians.

– Vi liberaler hade aldrig samarbetet med SD i Täby, och jag är stolt över de gånger vi tydligt markerat en annan uppfattning, så som nu senast vid det utökade tiggeriförbudet, säger han.

Men fram tills nästa år blir han kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

– Jag kommer sitta kvar som ledamot, bevaka en del för mig viktiga frågor och eftersom jag har viss erfarenhet så kan jag sparra lite med den som medlemmarna och partiet tillsätter.