Låssmeden bredvid Tennstopet har fått ge plats för något nytt: Second hand-butiken Lola Legacy. Vännerna Hannah Bengtsson och Lisa Lindh, som har känt varandra sedan gymnasie­tiden på Norra Real, erbjuder barnkläder i den stilrena lokalen.

Här finns små silverskor från Fendi och Balenciaga och på ett spegelbord ligger klädset med tröjor och skor.

Fendi, Balenciaga, Stella McCartney och Uggs. Nya kan ett par designerskor för barn kosta allt mellan fyra och fjorton tusen.

Fendi, Balenciaga, Stella McCartney och Uggs. Nya kan ett par designerskor för barn kosta allt mellan fyra och fjorton tusen.

Emil Salmaso

– Med en inspirerande atmosfär och kurerat utbud vill vi göra det enklare för fler att välja second hand. I snitt används ett plagg sju gånger, barnkläder säkert färre gånger än så med tanke på hur snabbt barnen växer, säger Hannah.

– Vi öppnar mitt i en inflationskris med ekonomisk instabilitet. Tajmingen hade inte kunde vara bättre, säger Lisa

Internationella modehus blandas med klädkedjor, vintage-jeans och hemstickat på galgarna. Flera personer som kommer in frågar om det är nytt eller andra hand.

Fyra generationer. Erika Lilja, Anita Lilja Löfgren och Sarah Isaksson med nyfödda dottern handlar mycket second hand. "Man förväntar sig inte riktigt en second hand-butik vid Odenplan, snarare i Rågsved. Men det här känns som en designbutik, det är jättebra", säger Sarah.   "Jag har börjat handla mycket mer begagnat. Allt skulle vara så nytt och rent och fint förut. Det här är lika fint", säger Erika Lilja.

Fyra generationer. Erika Lilja, Anita Lilja Löfgren och Sarah Isaksson med nyfödda dottern handlar mycket second hand. "Man förväntar sig inte riktigt en second hand-butik vid Odenplan, snarare i Rågsved. Men det här känns som en designbutik, det är jättebra", säger Sarah. "Jag har börjat handla mycket mer begagnat. Allt skulle vara så nytt och rent och fint förut. Det här är lika fint", säger Erika Lilja.

Emil Salmaso

För klimatet

– Det var viktigt att satsa på en inredning som lyfter kläderna och ger dem den status de förtjänar. Vårt mål är att förändra synen på second hand, säger Lisa.

– Det är vanliga kläder i lyxig förpackning men vi ligger i samma prisklass som andra second hand-butiker, säger Hannah.

Kläderna lämnas in av folk och säljs på kommission. Butiken har bara haft öppet i tre månader men har redan en trogen kundkrets, enligt vännerna.

– Vissa är vana second hand-köpare, andra har handlat på NK hela livet och aldrig ens tagit orden second hand i sin mun.

"Barnklädesbutiker känns ofta väldigt inriktade på barn. Vi har velat fokusera lite mer på föräldrarna", säger Hannah och Lisa.

"Barnklädesbutiker känns ofta väldigt inriktade på barn. Vi har velat fokusera lite mer på föräldrarna", säger Hannah och Lisa.

Emil Salmaso

På sikt vill Lola jobba mer med klädvård för att förlänga klädernas liv. Barn växer snabbt och behöver ofta nya storlekar.

– Som förälder befinner man sig nästintill i ett ofrivilligt konsumtionsmönster, man behöver köpa mycket och ofta. Återbruk är den enda vägen framåt.