– Jag kommer inte att kandidera till riksdagen utan kommer kandidera i Österåker, säger Hanif Bali (M), som sedan något år är nyinflyttad i Österåker.

Vad lockar med kommunalpolitiken i Österåker?

– Förutom den väldigt låga skatten så handlar det också för min del om en fas i livet då man skaffar familj och barn. Då är det trygghet och skola man börjar fokusera på, att man kan ge en säker och brottsfri uppväxt till sina barn. Då är det viktigt att engagera sig, säger han.

Hanif Bali återfinns på plats 16 på moderaternas valsedel som presenterades i veckan. Om partiet gör ett lika bra val i höst som man gjorde 2018 kommer det att ge honom en plats som ledamot i Österåkers fullmäktige.

Hur trivs du med dina nya lokala kollegor i moderaterna?

– Jättebra.

Vem gillar du bäst?

– Nämen jag har haft ett väldigt nära samarbete med Michaela (Fletcher) och känner henne sedan tidigare. Hon är kanske den jag har haft mest kontakt med.

Kommer du att vara en stark profil även i Österåker?

– Det hoppas jag verkligen. Jag kommer att lägga mycket tid och energi på trygghetsfrågor .– Jag tycker inte det är så mycket krävt när man handlar med sin familj att man ska slippa se knarkaffärer.

Lämnat rikspolitiken

Hanif Bali meddelade i höstas tag att han lämnar rikspolitiken. Detta efter att anklagats för sexuella övergrepp. Åklagaren la dock ner utredningen.

– Efter genomförda förundersökningsåtgärder, har jag kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget, sa åklagaren Maria Sterup i pressmeddelandet från i höstas.

Hanif Bali påstod själv att det hela handlade om en komplott, ett sätt att misskreditera honom.

Förutom uppdrag som riksdagsman har Hanif Bali tidigare även varit kommunpolitiskt aktiv i Solna och Upplands Väsby.