Soffa. Astrid, Anna-Lisa och Brita från från äldreboendet Nymilen njuter av sommaren tillsammans med aktivitetssamordnaren Ajsa Eriksson. Foto: Madelene Hergils

Häng med till Brommas vardagsrum

Här kan du se bio i garaget, pyssla och ta en vilostund i sofforna. Häng med till Brommaplan för att höra vad besökarna tycker om det nya "vardagsrummet".

  • Publicerad 08:04, 9 aug 2022

Vi såg på Instagram att det skulle vara bio här.

I år har sommartorget på Brommaplan blivit till ett vardagsrum inrett med soffor, bord och lampor. På borden ligger pyssel och det är fritt fram för alla besökare att ta en kopp kaffe. Livemusik, cirkus och andra aktiviteter har varit inslag under årets sommarveckor.

Satsningen är ett samarbete mellan några studenter från Stockholms universitet, Stockholms stad och andra aktörer för att göra Brommaplan till en trevligare plats, vilket Mitt i skrivit om tidigare.

Arrangörer. Arvid Samuelberg och Malin Jansson är två av arrangörerna till vardagsrummet på Brommaplan. Foto: Madelene Hergils

"Fint med gratis kaffe"

Vid sidan av vimlet sitter Marja Tani och Vento Olkinoura och njuter av solen på en färgglad bänk som målats av konstnärer på plats tidigare i sommar. De tycker att den här satsningen är bra, särskilt för de unga.

– Det är bra att finns aktiviteter för barnen, säger Vento.

De har själva inte deltagit i någon aktivitet än men de tycker att det är trevligt att torget livas upp.

– Det är fint med gratis kaffe. Det brukar vi ta, säger Marja.

Kaffe. Vento Olkinoura och Marja Tani tycker att de nya parkbänkarna är fina, och att det är trevligt att det bjuds på gratis kaffe. Foto: Madelene Hergils

Bio i garaget

I garaget på Klädesvägen ett stenkast bort är ett hörn inrett med soffor och lampor. Längst fram står Malin Jansson och försöker få i gång projektorn inför eftermiddagens biovisning. Årets svenska Oscarsbidrag Tigrar står på schemat.

Diala Hossein hänger i en sittpuff nära filmduken. Hon och hennes syskon är här för första gången.

– Vi hade inget att göra och såg på Instagram att det skulle vara bio här. Det känns lite konstigt att se på bio i ett garage, men det ska bli kul, säger hon.

Enligt Malin har biovisningarna varit populära under sommaren, som mest har garagebion haft 15 besökare på en eftermiddag. De ser tydligt att den är en viss genre som lockat mest.

– Barnfilmer har flugit bäst, men det beror nog också på att det är den här tiden på dygnet, säger hon.

Planen är att även kunna visa garagebio under kvällstid de sista veckorna i augusti.

– Just nu väntar vi på tillstånd, säger Malin Jansson.

Besökare. Diala Hossein tycker det ska bli spännande att se på bio i ett parkeringsgarage. Foto: Madelene Hergils

Det här kan du göra

Projektet är ett samarbete mellan studenterna Malin Jansson, Amanda Malmqvist och Arvid Samuelberg från Stockholms universitet, Stockholms stad och andra aktörer

I "vardagsrummet" på Brommaplan kan du förutom att pyssla, hänga och dricka kaffe även ta del av bland annat biovisningar, cirkus, sommarprat och livemusik.

Aktuellt schema finns på Vardagsrumsverkets Facebooksida. Projektet pågår till den 10 augusti.

Visa merVisa mindre