Hana Al-Khamri tar gärna ett dopp i Johannesdalsbadet hemma i Vårberg. Hon tycker om den lilla sandstranden och hon älskar att simma, en konst hon lärde sig när hon kommit till Sverige.

– Jag växte upp i Jidda näraRöda havet men fick tyvärr aldrig bada där. Allt är hårt könssegregerat i Saudiarabien men ett hav går inte att segregera. Därför fick bara männen bada, säger hon.

Vi träffas i Vårberg en het dag i slutet av juni och tar en promenad ner till badplatsen, omgiven av grönska. I Saudiarabien fanns palmer på stranden, berättar Hana Al-Khamri. Det var under dem hon satt när hon var vid havet som ung flicka.

– Jag hade ofta med mig något att läsa. Jag hade så många frågor och sökte svar i litteraturen. Varför blev min pappa, en gästarbetare från Jemen, så orättvist behandlad och varför var kvinnor så diskriminerade? Jag ville veta, säger Hana Al-Khamri.

Sökte upp tidning

Böckerna hittade hon och hennes pappa på en andrahandsmarknad nära den butik där han sålde begagnad elektronik, bland annat Simone de Beauvoirs ”Det andra könet”. Böcker som bidrog till att hon ville bli journalist och sökte upp en lokaltidning i Jidda.

– Jag var bara 19 år och fick jobba nästan gratis på kvinnoavdelningen. Jag såg som mitt uppdrag att ge kvinnor en röst och skrev om allt och alla. Censuren grep ofta in. Det var hårt, säger hon.

Till slut nådde Hana Al-Khamri vägs ände i Saudi­arabien. Hon kände sig hotad och lämnade landet. 2011 kom hon till Sverige, där hon bodde i Malmö innan kärleken förde henne till Stockholm.

Är kvinnorättskämpe

Här har hon vidareutbildat sig – läst statsvetenskap på Stocholms universitet och freds- och konfliktstudier i Uppsala. Samtidigt har hon varit mycket aktiv i föreningslivet, där hon jobbat med kvinnorättsfrågor, och även verkat som journalist.

– När man gått i exil är det lätt att känna skuld för att man lämnat sitt land och människorna där. För mig är det jätteviktigt att fortsätta att lyfta kvinnors situation i Saudiarabien och berätta om kriget i Jemen, säger hon.

Ville skrika av glädje

Den 11 augusti kan radiolyssnarna ta del av Hana Al-Khamris historia och kamp för frihet. Då debuterar hon som sommarpratare i Sommar i P1.”En stor ära”, tycker hon. Hon fick beskedet när hon och familjen var på skidresa i vintras och ville skrika högt av glädje.

– Men de sa att det var väldigt hemligt fortfarande så jag fick ta det lugnt, säger hon och skrattar.

P1-redaktionen fick korn på Hana Al-Khamri sedan hennes debutbok kom ut hösten 2021. I ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” porträtterar hon saudiska kvinnliga journalister och deras tillvaro.

– Det var en dröm att skriva och ge ut boken. Jag är så glad över att få lyfta fram de här kvinnorna, säger hon.