För tio år sedan gick konstnären och filmregissören Martin Lima De Faria igenom en skilsmässa och kände att hans hjärta "blev svart".

– Jag ville att det skulle målas rött igen och jag kände mig väldigt liten. Så jag kom på idén att svälja miniatyrer av kärlekspar i hårdplast och låta mig röntgas när de passerar matstrupen. Bildligt så nära hjärtat som möjligt, säger Martin Lima de Faria.

Han berättar att idén bara kom till honom.

– Ofta börjar det i en abstrakt känsla, och sedan försöker jag i nästa stadie se hur jag så konkret som möjligt kan gestalta den. Så att en femåring ska kunna förstå, säger Martin Lima de Faria.

Han gick till Akademiska sjukhuset och frågade om de kunde röntga honom när han svalt miniatyrerna. Först fick han ett nej.

– Då gick jag, men chefen på avdelningen kom efter mig. Han hade min konst hemma och hade också nyligen skilt sig. Vi använde gamla röntgenapparater i källaren för att inte blockera platser för patienter, allt gjordes under kontrollerade former, säger Martin Lima de Faria.

– Sedan åt jag två kilo sparris för att den skulle snurra sig runt kärleksparet i magen så att de skulle komma ut den naturliga vägen.

Röntgenkonsten anmäldes till Strålsäkerhetsmyndigheten. Utredningen lades dock ner.

– Men det gav bra publicitet och gjorde att jag kunde samla in mer pengar till Barncancerfonden, dit överskottet av konsten gick.

Kändes det som att ditt hjärta fick en ny färg?

– Egentligen kände jag inte så stor skillnad efteråt. Men det var en viktig process att få berätta om min depression och skilsmässa. Att få möta andra människor som på olika sätt blev berörda av min konst. Det handlade också om att lista ut vem jag var utan min förra fru, säger Martin Lima de Faria och fortsätter:

– Det hjälpte. Jag började se världen på ett mer kärleksfullt sätt.

Relationer som röd tråd

Nu ställer Martin Lima de Faria ut nytryck av röntgenbilderna och miniatyrerna tillsammans med nya, självbiografiska kalligram, ett slags kombination av ord- och bildkonst. De symboliserar olika avgörande ögonblick i hans liv: till exempel minnet av att befinna sig bland syrsor på ett stormigt hav tillsammans med sin familj i barndomen.

– Relationer är en röd tråd i utställningen, den jag har till mig själv, till andra människor och till livet. Den här handlar om när jag blev av med oskulden som 22-åring, säger Martin Lima de Faria och pekar på ett av sina verk.