Inne i personalrummet samlas hemtjänstens kommunalmedlemmar. Ett bord med facklig information är uppdukat, så också ett fikabord. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin är på besök för att ta reda på hur arbetet i Upplands-Bro fortgår.

Dagens ämne

Snabbt framgår vad temat för dagen väntas bli, det som kommunerna brukar kalla för: Hälsoscheman. Syftet är att erbjuda alla anställda heltid, men systemet leder till en rad försämringar som följd, menar facket.

https://www.mitti.se/nyheter/socialchefen-om-schemakritiken/repujk!ZGHwhjATw@ulcnIzoHpdVQ/

Tobias Baudin lyfter fram ett exempel: kortare nattpass.

– Problemet är att man måste ta igen den här tiden och jobba flera nattpass istället, och då får du inte den återhämtningen som du ska ha mellan dina arbetspass, det blir sämre för hälsan.

– Det här är ett virus som sprider sig över hela landet, vi hade coronapandemin och nu har vi hälsoschemapandemin som sprider sig överallt. Man gör det här för att spara pengar, det handlar inte om hälsa, säger Tobias Baudin.

Men är det därför du är här idag, för att tala om schemaläggning?

– Vi är här för att höra hur det är, men det kommer garanterat vara frågor som rör schema som kommer komma upp. För så är det överallt där vi är, det är faktiskt inte lön som kommer upp, utan det är frågor om schema.

Vad säger det dig?

– Att det är så pass dåligt så att det som man ska köpa mat för varje dag och betala hyran med kommer ändå längre ner på listan eftersom folk inte får ihop sina liv. Och det här är förskräckligt egentligen, det borde vara lön man talar om i första hand, säger Tobias Baudin.

Mötet kretsade mycket riktigt kring hälsoschema. Men en hel del andra frågor dryftades också. Laila Norstad är fackligt förtroendevald för kommunal lokalt. Hon var nöjd efteråt.

”Betyder jättemycket”

– Det här betyder jättemycket, det vi säger får en skjuts uppåt, det hamnar högre upp, vi får mera kraft i våra ord. 

Vad önskar ni nu framåt?

– Att det ska bli så som vi hade det innan denna förändringen, och färre personer att gå till för att kunna utöva sitt yrke på ett bra sätt.

– Går jag hem ena dagen och säger ”Yes! Jag har gjort ett bra jobb!”, då får jag energi för att gå tillbaka nästa dag, säger Laila Norstad