Saffransvurmare. Marcel Qholizadeh är skaparen av pizzan. Foto: Mikael Andersson

Han gör Solnas första (?) saffranspizza

Begränsar du ditt saffranintag till lussebullarna på julen? Då är det dags att tänka nytt, anser Marcel Qholizadeh.

  • Publicerad 11:15, 20 feb 2021

Marcel Qholizadeh öppnade Pixel Ristorante intill Armégatan för drygt ett år sedan. Stammisarna har strömmat till, folk gillar hans pizza, intygar han.

Ändå kände han att det var dags för något nytt.

– Man vill inte att kunderna ska tröttna.

Iran är familjen Gholizadehs hemland, och så även saffranets.

Marcel fick en idé. Han ringde vänner i den lilla byn i nordöstra delen av landet som de lämnade på 80-talet.

Snart kom en leverans med nästan ett halvt kilo saffran till Huvudsta. För Marcel startade en tids laborerande i köket för att ta fram en deg med exakt rätt mått av det röda guldet.

– 0,35-0,40 gram saffran per bulle, det är perfekt. Mer, då blir det för beskt. Sedan måste degen vila i minst 72 timmar.

Smakar inte lussebulle

Han plattar ut en degbit, smetar på ett lager pesto. Kronärtskocka, zuccini och mozzarella på det.

Mitt i:s reporter och fotograf måste så klart testa varsin bit. Nej, lussebulle smakar det inte.

Det finns inget sött i pizzan, smaken av saffran är ganska subtil och passar oväntat bra till både tomat, grönt och ost.

Tänk persiskt snarare än italienskt,.

Ännu finslipas toppingen. Sparris och pumpa hellre än tomatsås och skinka, tycker Marcel.

Hans dotter Roshanak provsmakar och tycker till.

– De som alltid tar margherita kommer nog inte att våga, men de som gillar mat kommer att testa. Sedan kommer alla att sno pappas idé och saffranspizzan slår stort! säger hon.

Alltid gott

– Saffran är alltid gott och har goda medicinska egenskaper. Det finns säkert de som säger att det inte kommer att funka, men jag tror att många kommer gilla det.

Det gäller dock att veta några dagar i förväg att man är sugen på saffranspizza – på grund av jästiden beställs den fredagar och hämtas tisdagar.

Mitt i:s reporter Anna Wachenfeldt testar saffranspizza. Foto: Mikael Andersson

Namn: Marcel Qholizadeh

Bor: Huvudsta

Hemligheten bakom en god pizza: Man måste göra den med kärlek. Alla säger ju så, men detå, men det är sant. Degen ska stå i kyl i minst 72 mtimmar. Sen måste det vara färska råvaror på.

Visa merVisa mindre

Marcel Gholizadeh Foto: Mikael Andersson