När vi pratar med Daniel Moberg är han mitt upp i förberedelserna för öppningen. Moset ska göras, räkröran prepareras och brödet förberedas. Det är alltid hektiska dagar som väntar, vilket han själv älskar.

För ett år sedan tog han steget från arbetet som transportör till att öppna den röda grillen utanför Arninge station.

– Det var lite spontant, jag ville testa något nytt och göra något eget och jag gillar att vara social och har alltid tyck om att laga mat- så det blev en bra utmaning. Jag hade då ingen aning om att tunnbrödsrullar var en sådan grej, jag jade aldrig gjort en tunnbrödsrulle i hela mitt liv säger han.

Har utvecklat allt

Tanken var från början att fokuset skulle vara korv och hamburgare, en klassik grill, något som han snabbt fick ändra på. Allt fler kunder blev positivt överraskade av hans tunnbrödsrullar och det var då som han började finslipa på receptet.

– Jag började göra eget mos, kiosklagat som jag säger, och så försökte jag göra förbättringar. Jag har utvecklat allt, räksalladen, korvarna, allt, säger han.

Det viktigaste är kvalitet och att man lagar rullen med kärlek.

Det viktigaste är kvalitet och att man lagar rullen med kärlek.

Stefan Källstigen

Varje år så nominerar medlemmarna i Facebookgruppen ”Tunnbrödsrullens vänner” vilka grillkiosker som gör den främsta rullen i landet, 10 kiosker tilldelas utmärkelsen: ”Godkänd av tunnbrödsrullens vänner”. I år har det blivit problem med tävlingen som fått pausas, men Daniel har hamnat i toppen, trots att han inte haft öppet så länge.

Han får besök från hela Stockholm och från andra städer i Sverige och många har hyllat Daniel för rullen.

– Det gick fort och det är jättekul att fler uppskattar maten och att folk ser hur mycket tid man lägger ner på det. Folk är besatta av tunnbrödsrullar, det är en hobby för många. De som är inne i det testar rullar i hela Sverige, säger han.

Vetenskap bakom rullen

Det kan tyckas enkelt att skapa rullen, men det är en hel vetenskap bakom att lyckas.

– Det absolut viktigaste är kvalitén, det slår det mesta och att man lägger kärlek i maten.

Sen är själva rullningen viktig, det ska smaka samma från första till sista tuggan, berättar han.

– Det är helheten som är viktig och att man får till en bra rullning, allt ska ligga jämnt. Men det som utmärker mig är brödet, säger han.

Trots att han står ensam i vagnen är jobbet väldigt socialt och han fått stammisar som kommer flera gånger i veckan. Ibland kommer de bara för att prata. Själva tävlingen är inte så viktig för honom, även fast han är glad för att hamna högt upp.

– Det är en smaksak, ingen kiosk gör på samma sätt. Men tunnbrödsrullen är som Sveriges nationalrätt, säger han.