"Nu vänder vi blad och ser framåt i stället".

Med de bevingade orden bemötte kungen de minst sagt graverande uppgifterna om strippklubbsbesök, kaffeflickor och de påstådda kopplingarna till kriminella i den undre världen.

Det var under hans majestäts årliga älgjakt, hösten 2010.

Den kontroversiella boken Den motvillige Monarken hade precis kommit ut och sålt slut på en dag i bokhandlarna. Så det var knappast älgar som journalisterna ville ställa frågor om.

Tretton år senare ser författaren Thomas Sjöberg missnöjd ut när citatet och scenen kommer på tal. Att det får inleda den här artikeln tycker han troligtvis är typiskt.

– Det är som att det enda folk kommer ihåg är att kungen står och klantar sig i älgskogen framför en tv-kamera och pratar om att vända blad. Det blir en putslustig anekdot. Det var absolut inte det vi ville uppnå.

– Vi ville lyfta att Sveriges statschef befunnit sig i djupt olämpliga miljöer, att hans gäng velat mörklägga och tysta journalister. Det är ett hot mot demokratin och går inte att skratta bort.

Svårt att få jobb

Thomas Sjöberg har bjudit in oss i sin "aquavilla" på Pampas marina i Solna.

Han är återigen bokaktuell, denna gång med Chefen – berättelsen om en skandal som beskriver tiden före, under och efter utgivningen.

"Det har aldrig handlat om att klämma åt kungen", säger Thomas Sjöberg.

"Det har aldrig handlat om att klämma åt kungen", säger Thomas Sjöberg.

Mikael Andersson

Nya boken släpptes 1 november.

Nya boken släpptes 1 november.

Pressbild

– Boken satte igång en kedja av händelser. Till slut levde skandalen sitt eget liv. Jag har länge velat ge min story, men jag kände länge att jag stod så nära, mitt i det.

I nya boken skrivs hur starka krafter tryckte på för att stoppa boken 2010 och att även Säpo lade sig i.

Thomas Sjöberg berättar att både han och författarkollegorna smutskastades med rykten om betalda källor och felaktiga och falska uppgifter.

– Jag sågs som en skandaljournalist.

Opublicerade inspelningar

Det blev svårt att få jobb. Thomas Sjöberg blev diagnostiserad nedstämd, gick i terapi. Sen rotade han fram sitt gamla bussförarkort från 70-talet, fick en tjänst på Keolis och började körde buss i innerstan.

– Min bransch ville inte ha mig men den jag lämnade för 40 år sedan tog emot mig med öppna armar. Ironiskt, eller hur?

Thomas Sjöberg har bott i husbåtsmarinan Pampas i Solna i tio år. Nu planerar han för flytt söderut, till Österlen i Skåne.

Thomas Sjöberg har bott i husbåtsmarinan Pampas i Solna i tio år. Nu planerar han för flytt söderut, till Österlen i Skåne.

Mikael Andersson

Chefen släpptes den 1 november.

Förutom att ge läsaren en inblick i grävandet och maktspelet kring den skandal som utlöstes presenteras opublicerade inspelningar och uppgifter – är det dags för nya skandalrubriker?

Enligt Svensk damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall har kretsarna kring kungen varit "livrädda" inför Sjöbergs nya bok.

"I år är det det kungliga superåret 2023, kungen firar 50 år på tronen och drottningen fyller 80 år i december. Vad händer då? Jo, då kommer det en ny skandalbok om kungen", sa Lindwall i en artikel i Svensk Damtidning tidigare i höst.

Tomas Sjöberg säger att han hoppas att de är "lite darriga", men tillägger:

– Det har aldrig handlat om att klämma åt kungen, utan om vad som händer man man granskar kungen och hovet.

Kungliga hovstaterna hälsar mejlledes till Mitt i att de inte har någon kommentar till boken.