Andreas Svanberg bor tillsammans med sin sambo och två barn i ett radhus i Skälby. På ovanvåningen pågår familjelivet. En trappa ned, i källaren, driver han sitt mikrobryggeri.

Och trots att Batch Brewing onekligen ger skäl för epitetet mikro, så är planerna solklara när gårdsförsäljning klubbades i genom av regeringen i slutet av april – här ska det säljas öl.

– Jag hoppas vi kan öppna upp för det redan i sommar. Det innebär att jag dels får en direktkontakt med konsumenterna på ett helt nytt sätt och även att jag kan satsa lite mer på exklusiv öl i mindre volymer, säger han.

Passionsprojekt

Andreas Svanberg har en lång bakgrund med jobb inom IT. Det var för ungefär sex år sedan som han började brygga öl hemma, då mest som ett hobbyprojekt.

– Så kom jag på att det inte fanns något lokalt bryggeri i Järfälla, och att det såklart borde det.

Han har sitt bryggeri i källaren, där tillståndet för att brygga öl för försäljning enbart gäller för ett avgränsat rum på 10 kvadratmeter. Men det har inte hindrat honom.

Våren 2022 lanserade han sin första öl på Systembolaget, en IPA med namnet In Between. Sedan dess har han tillverkat flera olika satser med öl. Han berättar att det ofta är smaker som är säsongsinspirerade, till exempel fläderinslag till sommaren och rökmalt till vinterhalvåret.

– Jag försöker hålla det lite som ett passionsprojekt där det viktigaste är väldigt bra öl och inte att bli gigantisk. Jag gör det för att det är kul och för att det finns så mycket kvar att testa, säger Andreas Svanberg.

Andreas gillar att testa sig fram till nya stilar och sorter. Här häller han upp malt och väger noga.

Andreas gillar att testa sig fram till nya stilar och sorter. Här häller han upp malt och väger noga.

Malin Lövkvist

Vill höja ölens status

Med de nya reglerna om gårdsförsäljning hoppas Andreas Svanberg på att kunna bjuda in till provningar och ge besökare möjlighet att köpa med sig öl hem.

– Kollar man på försäljningen på systemet så är 90 procent ljus lager. Det finns otroligt mycket mer att upptäcka. Det finns över 100 olika ölstilar och alltid en som passar till en maträtt. Jag hoppas det här kan få fler att vilja upptäcka hantverksöl.

Han ser gårdsförsäljning som en chans att höja ölets status.

– Vi pratar mycket om fina viner, druvsorter och att man har druckit det på en plats i Italien. Det är sällan man säger att man varit i Järfälla och provat en fläderöl. Men det är minst lika spännande hoppas jag.

"Vill göra Järfälla roligare"

Enligt regeringens förslag ska försäljningen kunna ske mellan klockan 10.00 och 20.00 alla dagar. Dock är det upp till varje kommun att besluta om exakta öppettider.

Hur det blir i Järfälla är ännu inte helt klart.

– Men huvudlinjen är att det ska vara möjligt i så stor utsträckning som möjligt för ett bra företagsklimat. Det ska vara lätt att etablera sig i Järfälla. Vi har inte stängt någon dörr, säger Dan Engstrand (M), kommunalråd och 1:e vice ordförande i socialnämnden.

Han berättar att nämnden avvaktar tills socialförvaltningen tagit fram förslag på riktlinjer.

– Förvaltningen behöver först komma med sin expertkunskap om vad som är möjligt. Men vi vill göra Järfälla roligare, det här kan vara ett steg för det.

Försiktigt positiv

Trots att det saknas något officiellt besked är Andreas Svanberg taggad.

– Jag har förberett så mycket som det går. Det är mycket som kommer behöva ske på kort varsel, men jag är försiktigt positiv.

I regel lägger han i dag två arbetsdagar på bryggeriet. I framtiden hoppas han i stället kunna lägga hälften av sin tid.

– Det hänger lite på om jag får till gårdsförsäljningen helt enkelt.

"Jag hoppas att det gemensamt hjälper till att öka intresset för hantverksöl hos fler konsumenter", säger Andreas Svanberg.

"Jag hoppas att det gemensamt hjälper till att öka intresset för hantverksöl hos fler konsumenter", säger Andreas Svanberg.

Malin Lövkvist