Michael O’Dwyer älskar kartor, cykling och naturen. Och att dela med sig av allt detta.

Som en av grundarna av hemsidan grvl.se – och som skribent på internationella sajten bikepacking.com – dokumenterar han sina rundor noga med kamera och gps.

– Det handlar inte om att upptäcka platser där ingen varit, utan om att länka samman fina sträckor till en fungerande runda. Det är inte alla som vill lägga en hel eftermiddag på att köra vilse, berättar han.

Passar för familjen

Gravel bikes, eller grusvägscyklar, är ett av de senaste och snabbast växande segmenten i cykelbranschen. De påminner om landsvägscyklar med sina bockstyren, men körställningen är inte lika aggressiv och de breda däcken gör att cykeln tar sig fram på alla underlag utom renodlat mountainbike-territorium.

– Det är ett perfekt verktyg för att upptäcka natur och nya trakter. Och det är väldigt inkluderande; om du bara anpassar farten kan du ta med dig hela familjen.

För 13 år sedan flyttade Michael O’Dwyer från Irland till Stockholm. Ett år senare öppnade han sin första juvelerarbutik vid Liljeholmen.I våras, precis när pandemin slagit till, öppnade han ytterligare en butik på Nybrogatan vid Östermalms torg.

– Kunderna här är väldigt pålästa. De vet vad de vill ha, och de vill ha kvalitet.

Michael O’Dwyer säljer även till andra länder, som Danmark, Irland och Storbritannien. Han beskriver de svenska kunderna som kräsna.

– Det är överraskande stor skillnad. I andra länder kan man klara sig med en dålig­ hemsida, eller en tråkig butiksmiljö. Men i Sverige kräver kunderna hög kvalitet i alla delar. De vill ha bra information och bra service, utan att känna någon press.

”Stockholm är i världsklass”

Under åren i Sverige har Michael O’Dwyer cyklat tusentals mil på grusvägari Stockholm och angränsande län. Men i den här stan behöver man inte alltid gå över ån efter vatten. Just i dag rekar Michael på betydligt närmare håll för en ny runda till hemsidan.

Och Mitt i Östermalm fick hänga med på turen längs slingrande småvägar på Gärdet och Djurgården. Förvånansvärt vilt, och precis så vackert som väntat.

– Det är helt unikt med Stockholm, att det finns så mycket natur precis utanför stadskärnan.

Som inbiten friluftsmänniska sedan barnsben ser Michael O’Dwyer flera saker som gör att Stockholm sticker ut i ett internationellt perspektiv. Skärgården och långfärdsskridskoåkningen är givna för de flesta.

Men också grusvägarna.

– Jag tror att många kan bli lite hemmablinda ibland, för Stockholms grusvägar äri absolut världsklass. Det finns episka sträckor med fantastisk natur och kultur runt knuten.