"Cifuenteeees. Ba-ja-re." Oscar Samuelsson, Isak Oakland, Ville Gobi, Erik Tällberg och Joel Vesterlund från Bajengrottan. Foto: Victor Malmcrona

Hammarbyfansens Cifuentes-ramsa välte internet

På en skolgård på Södermalm skrev några Bajenfans en hejaramsa till melodin av Suavemente. Det blev så svängigt att till och med gnagare sjunger med. "Overkligt", säger killarna i Bajengrottan om det virala klippet.

  • Publicerad 09:24, 30 mar 2022

"CIFUENTES

BAJARE

FRÅN SPANIEN TILL SÖDER SAMBA

TIKI TAKA TRE POÄNG"

Till melodin av Elvis Crespos merenguelåt Suavemente ekar ramsan ut över Ringvägen. I det virala klippet på Twitter, signerat avsändaren Bajengrottan, ses några killar skråla på Söderbars uteservering. Klippet har i skrivande stund visats 75 000 gånger.

På kort tid har ramsan spridits som en löpeld över internet och den gick varm i supportertåget till Tele2 Arena.

– Tiki taka tre poäng. I love it, jag älskar it, sade Hammarbys nye tränare Martí Cifuentes när han fick ramsan uppspelad för sig under en intervju.

New York-baserade Elvis Crespo retweetade själv klippet för några dagar sedan.

Klart: Bajen har fått ny huvudtränare

Fastnar på hjärnan. Efter semifinalen satt Bajengrottan i källaren till Söderbar och sjöng Cifuentes-ramsan om och om igen. Foto: Victor Malmcrona

"Overkligt"

Bakom kontot Bajengrottan står åtta Hammarbysupportrar från Södermalm.

Mitt i träffar några av dem – Erik Tällberg, Ville Gobi, Joel Vesterlund och Isak Oakland – på Söderbar på Ringvägen där de spelade in den virala videon.

Utan närmare förklaring är de 45 minuter sena till intervjun.

– Ramsan har fått eget liv. Det är jävligt kul, säger Joel.

– Overkligt, säger Erik.

Älskade Suavemente

Ramsan kom till på Södermalmsskolans skolgård, där gänget satt timmarna innan Hammarby spelade semifinal mot Elfsborg i Svenska cupen. De ville skriva en ramsa – och de älskade Suavemente och gillade namnet Cifuentes.

– Vi bytte ut "Suavemente" mot "Cifuentes" i refrängen. Satt och sjöng det i en halvtimme, säger Erik.

Resten av ramsan var svårare att få ihop. Tills någon lade till fortsättningen "bajare".

– Då lossnade det och vi fattade att vi hade något, säger Isak.

KLART: Hammarby sätter nytt publikrekord

Stammisar. Vid det här bordet på Söderbars uteservering spelades den virala videon in. Foto: Victor Malmcrona

Testade den i tuben

De sjöng låten på väg till arenan och märkte att den lät bra i det speciella eko och den dynamik som uppstår i tunnelbanan.

De sjöng den under matchen. Fortsatte sjunga efter, när de tagit sig till Söderbar. Det var då det virala klippet filmades.

– Vi sjöng den hela kvällen. Redan samma kväll började andra haka på. Jag visste inte ens att den postades på Twitter, säger Ville, som är den som syns mest i klippet.

Även AIK:are har medgett att de fått den på hjärnan. Vad tycker ni om det?

– Skitdåligt, säger Isak.

Om ramsan blir ett återkommande inslag under Bajenmatcher tror gänget är avhängigt Martí Cifuentes framgångar som tränare.

– Det är mer en rolig ramsa än en hyllning, säger Joel.

– Om det ska bli en fast del av kulturen måste Cifuentes förtjäna det, säger Ville.

Tror ni ramsan kommer sjungas på läktaren under herrarnas premiär?

– Det blir nog svårt, vi kan knappt sjunga den själva utan att snubbla på orden. Om den sjungs vet jag inte. Vore det kul? Absolut. Vore det rimligt? Absolut inte, säger Ville.

Bajenhuset går i graven

Bajengrottan...

... består av åtta Hammarbyfans – Isak Oakland, Ville Gobi, Erik Tällberg, Axel Skogberg, Robin Fajardo, Max Beralding och Joel Vesterlund.

Namnet på sin grupp tog gänget när de gick i gymnasiet. De brukade gå på Bajenmatcher tillsammans och deras gemensamma chatt på Facebook bar namnet.

Till matcher tog de med en banderoll med namnet och tryckte upp tröjor. Nu driver de även Instagram- och Twitterkonton med samma namn.

Var Bajengrottan ligger är svårare att svara på. För att ge ett svar vänder sig gänget mot en kompis i sällskapet som inte presenteras närmare än med att han kallas "Hästen".

– Den finns hos alla sköna grabbar som gillar Bajen, säger Hästen.

Visa merVisa mindre