Generationer. Talangfulle Oliver Dovin, återvändaren Nahir Besara och assisterande tränaren Imad Khalili som gått från spelare till ledarroll. Foto: Eira Desax

Hammarby IF siktar mot toppen

Hammarby IF är i final i svenska cupen och siktar på att slåss i toppen av allsvenskan. Mitt i träffade publikfavoriten Nahir Besara, supertalangen Oliver Dovin och assisterande tränaren Imad Khalili.

  • Publicerad 09:08, 12 apr 2022

Allsvenskan har börjat med en smakstart. Vinst i premiären på Tele 2 Arena mot Helsingborg följdes upp av bortamatch mot GIF Sundsvall där Hammarby IF vann med klara 5-1 och bland annat unge Williot Swedberg sköt in sig i målprotokollet med ett drömmål.

Den här säsongen är klubbens och spelarnas sikte högt ställt.

– Vi ska vara med bland drakarna i toppen, säger mittfältaren Nahir Besara, som kom tillbaka i februari.

Besara spelade i Bajen 2013-2015 och blev en publikfavorit. Sedan dess har han varit i flera andra klubbar både i Sverige och utomlands. Återkomsten till Hammarby kunde knappast gått bättre. Hans mål mot Elfsborg i semifinalen av svenska cupen blev matchens enda och betyder final mot Malmö 26 maj.

– Förra gången jag var i Hammarby var jag nästan ett barn. Nu är jag vuxnare och kommer att ta ansvar på planen, säger 31-årige Nahir Besara.

Assisterande tränaren Imad Khalili lyfter fram fler kvalitéer.

– En skicklig spelare på små ytor som passar in i vårt passningsspel, säger han.

Fostrad i Enskede IK

Mitt i var med på en träning och fick se laget träna teknik och explosivitet under några småövningar. Vid ett av målen gjorde lagets målvakter med U21-landslagsspelaren Oliver Dovin från Gubbängen egna övningar.

Siktet. "Självklart skulle jag vilja komma ut i Europa. Du vill bara bli bättre och bättre och se hur långt du kan gå" säger 19-årige Oliver Dovin som varit förstemålvakt i inledningen av säsongen. Foto: Eira Desax

Utsikterna för att behålla 19-årige Oliver Dovin i många år ser ut att vara små. I december 2020 kallade sportchefen Jesper Jansson honom för en Europas bästa målvakter i sin ålderskategori.

– Han är väldigt talangfull. Och en spelare vi räknar med att sälja vidare med tiden. Det är något både han och vi vill, säger Imad Khalili.

Oliver Dovin är född i London men växte upp i Stureby och bor i dag i Gubbängen. Han spelade för Enskede IK som barn och fick vid 11 års ålder ta posten mellan stolparna.

– Jag var uttagen till Enskedes talanglag både som anfallare och målvakt. Men sedan fick jag slatter i knäna och då var målvakt enda alternativt för att fortsätta med fotboll, berättar han.

Oliver beskriver explosiviteten som en av sina främsta kvalitéer. Den ger honom inte bara god reflexförmåga utan också möjlighet att snabbt komma ut från målburen för att ta undan bollar i hotande situationer.

Har din bakgrund som anfallare betydelse för ditt målvaktsspel?

– Jag tror kanske spelet med fötterna är naturligare för mig än någon som alltid varit målvakt, säger han.

Marsch. Tusentals personer deltog i den första premiärmarschen sedan 2019. Foto: Privat

I år spelas finalen av svenska cupen utan restriktioner. Det betyder storpublik och målet är förstås vinst. När assisterande Imad Khalili får frågan om vinst i allsvenskan i år är han lite försiktigare.

– Målet är alltid att vara ett topplag och ta en Europaplats. Sedan får vi ta småmål på vägen, säger han.

Hammarby IF

Klubben grundades på Södermalm 1897.

I dag finns Hammarby IF Fotbolls klubbhus i Årsta.

Herrarna spelar sin hemmamatcher på Tele 2 Arena och damerna huvudsakligen på Kanalplan.

Förra året slutade herrlaget femma i allsvenskan och damlaget sjua.

Herrarna har inlett årets serie med vinst hemma mot Helsingborg (2-1). Nu väntar GIF Sundsvall borta 9/4 och Mjällby hemma 15/4. Final i svenska cupen är 26/5 hemma mot Malmö FF.

Damerna har inlett med två förluster (Eskilstuna Unitded 0-3 och Häcken 1-4). I svenska cupen förlorade laget semifinalen mot Häcken med 1-2. Nästa match är hemma mot Piteå 17/4.

Visa merVisa mindre