Förbereda. Till årsskiftet ska kommunen ta emot 65 ukrainska flyktingar, något kommunen är förberedd på. Foto: Mikael Andersson

Halva flyktingkvoten snart fylld

Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Sollentuna hamnade antalet på 65 personer.

  • Publicerad 17:18, 4 aug 2022

Totalt har Sollentuna kommun blivit tilldelad ansvaret att ordna boende för 65 personer till årsskiftet. 

Fram till den 25 juli hade kommunen tagit emot 18 av dessa som nu bor i något av kommunens boenden.

– Vi har fått anvisning från Migrationsverket att ta emot 39 personer före den 11 augusti. Den kvoten kommer vi att fördela lite i taget så alla inte kommer på en och samma gång, säger Loukris Dawod, tillförordnad enhetschef på enheten för flyktingstöd.

Det innebär att i augusti kan över hälften av kommunens kvot vara fylld.

– Vi har flera kommunboenden med platser kvar och vi har även reserverat lägenheter ifall det skulle behövas så vi är förbereda, menar Loukris Dawod.

Anvisning utgår från arbetsmöjligheter och bostäder

Kommunerna i Stockholms län får ansvar för 3 581 ukrainska flyktingar, varav Sollentuna tilldelade 65 personer.

Antalet platser varje kommun får räknas ut i dialog med länsstyrelser och kommuner, där man utgår ifrån arbetsmöjligheter och hur många bostäder som finns att tillgå.

Eget boende

De bostäder som kommunen erbjuder är framför allt kollektivboenden med flera rum.

Samtidigt har en majoritet av de ukrainska flyktingar som finns i Sollentuna ordnat boenden på egen hand. De omfattas inte av fördelningen av flyktingar och räknas därmed inte in i Sollentunas kvot.

* Förtydligande: I förra veckans nummer skrev Mitt i på förstasidan att många av de flyktingar som redan bor i Sollentuna kan tvingas flytta. Det stämmer inte då den stora majoriteten av dem har skaffat ett boende här på egen hand. Därmed omfattas de alltså inte av fördelningen och får bo kvar i sitt boende.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48

Halva flyktingkvoten snart fylld

Nyheter I augusti ska Sollentuna ha ordnat bostad åt 39 av 65 från Ukraina Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Sollentuna hamnade antalet på 65 personer.torsdag 4/8 17:18