I dag delar Stora Ursviks cirka 9 000 invånare på en busslinje: 504. Den är i sin tur ofta fullsatt, vilket Mitt i tidigare har skrivit om.

Nu ser Sundbybergs stad en chans till förstärkning. Region Stockholm planerar nämligen att införa en helt ny linje. 501, som den kan komma att heta, föreslås gå från Frösundavik i Solna, passera nationalarenan och slutligen nå Hallonbergen via Enköpingsvägen.

Förhåller sig kritisk

Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden, ser positivt på att Sundbyberg får en ny busslinje.

– Också att linjen får en koppling till Arenastaden är väldigt efterlängtat. Det är något vi har pratat med regionen om i flera år.

Samtidigt, fortsätter han, borde regionen utreda hur linjen skulle kunna förlängas till Stora Ursvik via Enköpingsvägen.

– Jag förhåller mig kritisk till att regionen inte föreslår den här dragningen via Ursvik över huvud taget.

Bild från en morgontur med buss 504 tidigare i år. Många Ursviksbor stör sig på trängseln på bussarna.

Bild från en morgontur med buss 504 tidigare i år. Många Ursviksbor stör sig på trängseln på bussarna.

Alexander Kuronen

Att kunna ta bussen från Ursvik till Arenastaden med ett byte i Hallonbergen är fortfarande bättre än att inte kunna ta sig dit alls, tycker Solberg.

– Men vi tycker inte att det här når hela vägen fram.

Annan linje på gång

Huruvida regionen ser samma fördelar som staden återstår att se. Trafikregionråd Anton Fendert (MP) vill inte kommentera förslaget innan remissrundan är avslutad, vilket sker nästa vecka.

Klart är emellertid att Ursvik ser ut att få en ny busslinje oavsett vad som händer med 501:an. Som Mitt i tidigare har skrivit ska linje 157 börja trafikera Enköpingsvägen, vilket enligt SL kan ske tidigast i augusti.

– Det hade varit positivt, säger Martin Solberg, som också gärna ser att buss 504 får fler avgångar.