Trompe l'oeil har tagit över internet. Hallon, citron, mango och äpplen fyller montrar och kunder köar till bagerier för att köpa fenomenet. Men det är inte riktiga frukter det handlar om, utan franska bakelser. Nyligen kom bakelsen till Sverige och i Tullinge säljs närmare 1 000 trompe l'oeils på en helg.
– Vi visade sneak peaks på produktionen i sociala medier och direkt gick telefonen varm och folk skrev meddelanden och mejl, säger Tomas Ablahad, verksamhetsansvarig på Tegners bageri i Tullinge.
Mango trompe l'oeil är den som säljer mest.
judit nilsson
Bageriet har sålt bakelsen i några veckor fredag till söndag. Den första fredagen producerade de 100 mangos som försvann direkt.
– Veckan efter gjorde vi ungefär 400 mango och 100 citron och de försvann innan man hann ställa dem i montern, säger Robert Tell, produktionschef på Tegners bageri.
Nu är målet att producera 1200 trompe l'oeils till helgen.
Mitt i kommer till bageriet klockan 08 en fredagsmorgon. Redan då är försäljningen av bakelsen i full gång. Först i kön står Nicolina Renkvist som köper trompe l'oeil för andra gången.
– Jag såg på facebook att det var väldigt hajpat. Jag är kanske egentligen mer för choklad och krispigt, men jag blev jättenyfiken, säger hon.
Nicolina Renkvist köpte två bakelser på vägen till jobbet.
judit nilsson
Första gången köpte hon en citron, och nu är det dags att testa mango och hallon.
– Mousselagret och sen frukten i – det är ju en smaksensation, så jag förstår att det har blivit så hajpat, säger hon.
Hög prislapp
Att göra en tromp l'oeil kräver tid och precision. Kärnan av bakelsen består ofta av en fruktkompott som man fryser i en silikonform, sedan ska mousse göras och frysas runt kärnan. Därefter doppar man allt i smält choklad och fryser den igen innan bakelsen sprejas med färgat kakaosmör och åker in i frysen innan den tinas. Man är ute efter ett hårt yttre och ett mjukt inre.
– Trompe l'oeil betyder ju "som bedrar ögat" på franska. Det är det roliga med det här jobbet – att vara så kreativ. Inom kort kommer en blåbärs-trompe l'oeil som vi utvecklar just nu, säger Robert Tell.
När bageriet sålde 560 trompe l'oeils innan lunch insåg de att produktionen behövde växa.
judit nilsson
Enligt Tomas Ablahad och Robert Tell är det just hantverket som drar upp priset på bakelsen. På Tegners bageri kostar runt 100 kronor och på andra ställen kan priset vara ännu högre. Kunden Nicolina Renkvist är villig att betala priset.
– Jag uppskattar att de är handgjorda. Man betalar för att man får något extra. Sen är det klart att det blir dyrt för en familj som kan välja mellan att köpa fyra bakelser eller fyra pizzor, säger hon.