Det är en ruggig och mulen dag när Mitt i besöker parken. Endast några få hundägare är ute. Bland dem finns Mats som är där med hunden Duffy.

– Jag tycker det är skitbra att de rustar upp det här så att det inte går till förfall. Det hade varit tråkigt om något så här historiskt och fint rasar samman, säger han.

De bor i Tullinge och passerar parken ofta. Han tycker att det som gjorts hittills har blivit bra.

– Jag önskar att de fortsätter i den stilen. Jag gillar när man restaurerar gamla grejer.

Orangeriet ska rivas

Parken ägs av Botkyrka kommun och i den pågående etappen är det Habitek Byggentreprenad och Byggteknik i Tumba som ansvarar för utförandet. De har redan påbörjat arbetet vid Brunnsparken så smått.

– Vi kommer att restaurera hela muren och hela orangeriet måste rivas och byggas om på nytt, säger Petri Koivunen, platschef på Habitek.

De ska även renovera stallet, magasinet och pumphuset. Det finns även planer på att göra mindre renoveringar i huvudbyggnaden och i klockhuset där Café Anna Giertz ligger men för det görs en ny upphandling.

Maja Ceric är projektledare på kommunen och vill att parken ska återfå sitt ursprungliga skick.

– Vi ska inte ändra byggnaderna på något vis, utan restaurera varsamt för att göra de fina och säkra för våra besökare. I det stora hela rustar vi upp och fräschar till byggnaderna så de återfår sin forna glans igen, säger hon.

Renoveringen sköts upp

Parken har länge varit mycket sliten och planer på att rusta upp den har funnits i flera år. Från början var tanken att den skulle stå klar till 100-årsfirandet i augusti 2017. Men budgeten på 40 miljoner räckte inte till och höjdes istället till 105 miljoner kronor.

Restaureringen ska pågå fram till 2023. Verksamheten i parken kommer i största möjliga mån fortsätta som vanligt under tiden. Skyltar och hänvisningar för besökare kommer att finnas.