Utmanare. Aida Hadžialić (S), i dag oppositionsregionråd, vill ta över makten från de blågröna. Foto: Albin Tingstedt

Hadžialić (S) lovar vårdcentral i Vårsta

Om Socialdemokraterna får styra i Region Stockholm de kommande fyra åren blir det en vårdcentral i Vårsta. Det lovar oppositionsrådet Aida Hadžialić (S).

  • Publicerad 05:22, 8 sep 2022

Under hösten 2020 lämnades en namninsamling med över 500 namn in till politiker i Tumba, där man krävde att det snarast byggs en vård- och barnavårdscentral i Grödinge. Sedan dess har det varit tyst.

Tills nu.

Socialdemokraterna i Region Stockholm lovar nu att införa flera vårdcentraler där det i dag råder "vita fläckar" – en av dem är Vårsta.

– Trots att vi är den rikaste regionen i landet har våra sjukhus och vårdcentraler varit underfinansierade. Om vi ska klara av vårdbehovet och kapa vårdköerna som uppstått efter pandemin måste vi ha en stark primärvård, säger regionoppositionsrådet Aida Hadžialić (S).

Hon menar att två av tre av de vårdcentraler som finns i regionen i dag ligger i innerstan, och att det är marknaden som gjort att det blivit så. Därför tror Hadžialić att det är viktigt att nya vårdcentraler öppnar i regionens regi.

– Det vi kan göra i så fall är att styra var etableringen av nya vårdcentraler sker. Men med det sagt tycker jag att de privata vårdcentralerna gör ett bra jobb, men problemet är att marknadslogiken har styrt hur vården fördelas.

En extra husläkarmiljard

Liberalerna, som i dag sitter på ordförandeposten för vård- och sjukhusfrågor i regionen, håller med Hadžialić om att det bör öppna fler vårdcentraler och husläkare på olika håll i länet.

Utöver det går Liberalerna till val på ett löfte om en miljard kronor extra till primärvården.

"Pengarna ska användas så att det blir lättare att få tid på vårdcentralerna och utifrån patienternas behov, alltså hur många patienterna är och vilka vårdbehov patienterna har. Det betyder, precis som i dag, mer pengar till vårdcentraler, husläkare och patienter i områden med större social utsatthet och sämre hälsoläge", säger partiets regionrådskandidat Amelie Tarschys Ingre, i en skriftlig kommentar till Mitt i.

Socialdemokraternas förslag på en vårdcentral i Vårsta beräknas kosta rund 10 miljoner i årlig drift.