– Jag är fortfarande chockad. Jag visste inte om att jag var nominerad, jag hade ingen aning om det alls förrän jag fick ett samtal om att jag vunnit. Det var lite av en chock, säger Habib Samadi.

För två år sedan startade han Stockholm Talent tillsammans med Oliver Lindh.

Det började ganska spontant. När Habib Samadi, som tidigare hade tränat Rågsveds IF, gick vidare till Hammarby akademi ville han fortsätta att göra något för unga i orten.

– I början gjorde vi lite allt möjligt, men hade inte direkt någon struktur. Men sedan kom vi på det här med morgonträningar, säger Habib Samadi.

Två gånger i veckan är han uppe med tuppen och tränar ungdomar i fotboll klockan 06 i Glömsta.

– Ungdomarna får en struktur som är viktig, särskilt för dem som har extra mycket energi eller någon diagnos. Om de tränar på morgonen så ökar koncentrationsförmågan och de är lugnare när de kommer till skolan. På kvällen somnar de direkt, säger Habib Samadi.

Habib Samadi brinner för fotboll och för att barn och unga ska ha en meningsfull fritid.

Habib Samadi brinner för fotboll och för att barn och unga ska ha en meningsfull fritid.

Christian Carvajal Johansson

Akademiträning gratis

På fredagarna kör de spontanfotboll med tjejer mellan 18 och 20 i Fleminghallen.

– Efter 20 öppnar vi för alla, men vi ville få fler tjejer att våga spela, säger Habib.

Engagemanget rör inte bara fotboll, Stockholm talent ordnar också läxhjälp tillsammans med ABF i Flemingsberg. En erfarenhet han har med sig från Rågsved.

– När jag var tränare i Rågsved gick jag upp till centrum och plockade med mig ungdomar, jag sa: "Vad gör ni här? Kom och spela med mig." Vi vann matcher och då hade jag ett guldläge så jag sa att de måste ha godkänt i alla ämnen om de ville spela match. Jag började med obligatorisk läxhjälp för dem som inte hade gymnasiebehörighet, säger Habib.

Han delar också med sig av erfarenheterna från Hammarby akademi. Ungdomarna kan få mentorskapsprogram och idrottspsykologisk rådgivning.

– Det är inte billigt att spela för en akademi och jag vill att alla barn ska ha samma förutsättningar oavsett vad föräldrarna gör. Jag ger dem precis samma typ av träning som i Hammarby akademi men det kostar ingenting. Det är uppskattat att få en sådan träning gratis, säger Habib.

Drivkraften är att ge barn och unga en meningsfull fritid, en gemenskap och ett sammanhang. I framtiden vill han att verksamheten ska växa och bli bredare.

– Vi vill nå alla ungdomar, inte bara de som gillar fotboll, säger han.