För två år sedan startade pilotprojektet med gratis frukost till eleverna på Danderyds gymnasium, som Mitt i Danderyd rapporterade om då.
Efter två år kan man konstatera ett antal saker, menar skolpersonalen. Bland annat har svinnet på lunchmaten minskat och antalet elever som äter frukost på skolan är fler.
Det uppskattas av alla över hela brädet.
Relationen mellan eleverna och matpersonalen är bra.
Inte för att den tidigare varit dålig. Men tidigare var viben mer opersonlig mellan elever och de som jobbade i köket. Nu kommer de fram och småpratar innan de äter chiapudding eller gröt på morgonen, menar kökschef Lotta Askeholt.
– Eleverna säger ni får aldrig sluta med det, säger hon.
Chiapuddingen är kvar på skolan.
Martin Svensson
20–30 procent äter frukost
Mellan 300 och 400 av cirka 1 300 äter frukost varje dag.
Till 9.45 serveras det gröt, chiapudding, kaffe, te, macka och annat i matsalen, som är nedsläckt med mysbelysning på morgonkvisten.
Bingjan Chen, Ubaid Rehman och Sofia Nilsson sitter med varsin chiapudding. Om fem minuter börjar deras första lektion.
De äter frukost nästan varje dag och menar att möjligheten att gå upp lite senare, för att i stället äta frukost här än hemma är värdefull. Ubaid Rehman är ny elev på skolan och bor en timme bort.
– Det kan bli rätt stressigt på morgonen, säger han och Bingjan tillägger.
– En kopp kaffe på morgonen skadar inte.
Eleverna Wilhelm Einarsson och Felix Karlberg ser förvånansvärt pigga och glada ut, trots arla morgon. De spisar med kompisarna Alice, Jennifer och James.
– Man får kanske 15 minuter extra på morgonen att sova ut, det gör mycket, säger Felix.
– Sedan kan man sitta här och prata med sina kompisar, säger Wilhelm och Felix tillägger:
– Jag tycker man presterar bättre under förmiddagen då också.
Svinnet minskar
Innan hade Danderyds gymnasium ett stort problem med svinn.
Något de inte har längre. Det är mer ordning i matsalen under lunchen och så tar eleverna inte lika stora portioner.
Så kostnaden för frukosten är inte heller något som stuckit i väg. Rektor Fredrik Nordlander menar, kort och gott, att allt har blivit bättre.
– Det kan vi konstatera nu, säger han och tillägger:
– Visst, det kostar nog lite, men det är inte mycket.
Att eleverna blir på bättre humör och får tid att sitta ner och prata är värt det.
Varför kör inte alla skolor på det här då?
– Ja, bra fråga.
– Det är inte helt enkelt att implementera. Vi hade frukost för våra elever med sportinriktning tidigare. Många skolor har också åtstramad budget. Då kan det vara ett svårt steg att ta om man inte har gjort det förut, säger Fredrik Nordlander.
Mindre lunch
Eleverna tar upp fler fördelar. Att hinna prata om dagen eller veckans prov. Att magen inte känns lika tom under delar av dagen – något som kan stödja tesen om att lunchportionerna blir mindre och därmed billigare.
Alice Pike, Louise Hilton, Ella Furuhagen, Lovisa Chirifi och Alicia Engelhardt har också kunnat inleda skoldagen med chiapudding. De menar att en start med frukost, att få träffas, är värdefull. De mår bättre.
Något som kökschef Lotta Askeholt, menar är hela poängen.
– Det är därför vi är här, säger hon.