I entréhallen på Högdalens simhall kommer det in kund efter kund som berättar för personalen hur glada de är över att simhallen har öppnat igen. För efter en totalrenovering som försenats med flera år och dragit 130 miljoner kronor över budget, kunde simhallen öppna igen den 13 juni till mångas glädje.

Men den som hade hoppats på att också få börja gymma där får vänta ett tag till. Sedan simhallen öppnade har gymdelen ekat tomt på utrustning. Det enda som finns i rummet i dag är ett pingisbord och speglar.

Har överklagats

Niklas Petterson, avdelningschef på idrottsförvaltningen, förklarar att inget gym som idrottsförvaltningen ansvarar för i Stockholms stad kan hyra in ny utrustning, däribland Högdalens simhall.

– Det beror på att upphandlingen för hyra av ny utrustning, som blev klar innan sommaren, överklagades till förvaltningsrätten. Att detta sker är mer regel än undantag, säger han.

Lena Hiram, anläggningschef på Högdalens simhall, berättar att de inte vet när gymmet kan öppna.

– Vi kan inte handla in ett nytt gym förrän det finns ett avtal, säger hon.

Enligt Lena Hiram är det kunder som kommer till simhallen för att träna som är besvikna, även om många också är förstående. 

– Det är en bit som saknas men vi gör vårt bästa. Vi har träningspass, simskola, gruppträning och föreningsverksamhet i gång, säger hon.

Gymmet kan inte få någon ny utrustning förrän förvaltningen är klar med upphandlingen eftersom den sker enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Avtalet som gällde tidigare tecknades för åtta år sedan. Gymmet i Högdalens sim- och idrottshall drevs innan renoveringen av Arctic. Planen var ursprungligen att ta in ny utrustning under juli och augusti, men det har alltså inte kunnat ske på grund av överklagan.