– Jag känner mig alltid tio år yngre när jag har varit här, säger rapparen Anders "Alpis" Alpsäter, som råkar sitta i barberarstolen när Mitt i besöker Top class barbershop på Gullmarsplan.

Han blundar där han sitter, medan barberaren Hassan Najar varsamt låter den guldfärgade trimmern möta Anders nackhår.

Det händer, berättar Hassan, att kunder är på väg att somna när han klipper och friserar dem.

– Många är trötta, speciellt efter jobbet. Det här blir "relax time". Men jag försöker hålla dem fokuserade och vakna. Prata, skoja. Det blir roligare för mig också, jag har ju valt ett socialt arbete, säger Hassan Najar.

Ungefär en gång i månaden går Anders Alpsäter och fixar skägget. "Men nu har jag inte varit här sen nyår, så vinterpälsen är på" säger han.

Ungefär en gång i månaden går Anders Alpsäter och fixar skägget. "Men nu har jag inte varit här sen nyår, så vinterpälsen är på" säger han.

Angie Gray

Han har haft sin barbershop i två år, det är hans första egna salong. Tidigare har Hassan Najar bland annat jobbat i Högdalen, det var dit Anders Alpsäter började gå för flera år sedan.

Vill bli "ett stort namn"

Nu vill Hassan Najar bli "ett stort namn" och han har kommit en bit på vägen, som en av fyra nominerade i kategorin "Årets barberare – skägg/mustasch". Det är första gången han tävlar, siktet är inställt på vinst.

– Jag har varit barberare i 19 år, det är halva mitt liv. Så jag tror att jag i alla fall har den erfarenhet som krävs. Kniv är det viktigaste, och svåraste, verktyget att använda för att få till ett bra skägg. Om man vill ha det riktigt skarpt, säger Hassan Najar.

Han är från Palestina, född i Libyen, och har jobbat som barberare i Italien. I tio år har han varit i Sverige.

– Det är väldigt hög nivå bland barberarna här, jag har lärt mig mycket sedan jag kom hit. Och intresset för skäggvård har vuxit. Bara här i området finns det ytterligare tre barberare, säger Hassan Najar.

Hur tycker du folk sköter sitt skägg här?

– Det gör de inte! Det är därför de kommer hit, säger Hassan Najar och skrattar.

Vaxning av näshår – känns men går snabbt.

Vaxning av näshår – känns men går snabbt.

Angie Gray

Att fixa både håret och skägget tar runt en trekvart. Hassan bjuder på "free drinks" – läsk och bubbelvatten. Många stammisar är från området.

– Jag trivs så bra här, folk är väldigt snälla, säger Hassan Najar.

Anders Alpsäter, uppvuxen i Rågsved men numera Södermalmsbo, är nöjd när Hassan är klar med honom.

– Om jag inte tar hand om skägget så känner jag mig lite ofräsch. Att ha ett fint skägg ger mig bättre självförtroende.