Varningsblinkers lyser överallt utanför det gamla ögonsjukhuset. Överallt står lastbilar, skåpbilar och släp parkerade. Den nya kliniken har redan öppnat i Hagastaden, men all inredning på Fleminggatan har sålts till högstbjudande.

– Det här är en av de bästa auktionerna jag varit på! Det är sanslöst fina prylar till låga priser. Jag var här förra veckan och köpte stolar, och då var det minst lika fullt på parkeringen, säger Magnus Wiberg från Johanneshov och lägger in tre bord i bilen.

– Men det bästa ska jag hämta nu. En lampa från Svenskt tenn, en sådan kostar kanske 10 000 kronor i vanliga fall! Ögon är ju lite ädelt, så här har de haft finare saker också.

Pengarna går till nya kliniken

Inne i lobbyn köar regnjackor och varselkläder. Stolar staplas på hög. Någon kämpar med att få ut en whiteboard genom de automatiska skjutdörrarna. I hallen in till hissarna skockar sig flyttgubbar, kontorsmöbler, kylskåp, pirror och privatpersoner.

Magnus Wiberg sick-sackar sig förbi och in i en korridor, men dörren till rummet där lampan står är låst. Han aktar sig för två personer som kommer dragandes på fullt utrustade sjukhussängar och går i väg för att leta efter någon med nycklar.

– Det är ju otroligt bra att sakerna återanvänds och inte bara försvinner.

En person kommer ut ur hissen med två microvågsugnar i famnen.

– Det finns ju hur mycket höj- och sänkbara skrivbord som helst. Perfekt för ett start up-företag, 100 spänn!

Desinficera mera

På femte våningen står de gamla operationssalarna öde. Så småningom ska sjukhuset rivas och ersättas med bostäder. Inne i en sal står mikroskop och vad som ser ut att vara en fritös. Tandläkaren Benyaminne Benyaminne har köpt två diskdisinfektorer.

– De är till min klinik på Hornsgatan för att rengöra instrument. Jag har redan sådana, men de här gick för omkring 17 000 kronor och är som backup, säger han.

I ett annat rum skruvar Mohamad Menem från Upplands Väsby och hans vän i en maskin. De kopplar loss slangar från något som liknar en ugn, stor som en vägg.

– Den här desinficerar och steriliserar allt på över 130 grader. Jag har jobbat internationellt med medicinsk utrustning i över 25 år. Den här ska jag fixa upp och exportera till Sydamerika, Afrika eller kanske Asien, säger han.

– Det största problemet är flytten.