Flagglopp. Löpcoachen Mårten Westberg arrangerar en annorlunda löptävling runt ryska ambassaden. Foto: Privat

Gulblå löptävling anordnas runt ryska ambassaden

På lördag uppmanas löpare klä sig i gult och blått och under 30 minuter springa så många varv som möjligt runt den ryska ambassaden.

  • Publicerad 07:37, 7 apr 2022

Den 24 mars uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj världen att ge sig ut och demonstrera, då Rysslands krig pågått i en månad. Den dagen sprang löpcoachen Mårten Westberg till den ryska ambassaden på Kungsholmen för att demonstrera.

– Jag upptäckte att det var en mysig liten löprunda runt ambassaden, sprang några varv med en ukrainsk flagga och vinkade till personalen. Då tänkte jag, det här skulle vara kul om många gör samtidigt, säger han.

Därför anordnar han nu en minst sagt annorlunda löptävling runt ambassaden på lördag 9 april. Klockan 12 är det samling vid Sergels torg. Efter en lugn jogg till ambassaden börjar sedan ”tävlingen” klockan 12.30, då deltagarna under 30 minuter ska springa så många varv som möjligt runt den ryska byggnaden.

Alla löpare ska helst vara klädda i gult och blått – och gärna springa runt med en ukrainska flagga.

– Det spelar ingen roll om man springer sex eller tolv varv, med eller utan flagga. Det viktiga är att vi gör det här tillsammans, säger Mårten Westberg.

Enligt honom är det viktigt att kunna manifestera, och samtidigt våga addera humor.

Startskottet för ”tävlingen” blir därför den gamla dängan ”War (What is it Good For) med ”Sly and The Family Stone”.

– Men vi ändrar nog texten till ”Special military operation, what is it good for - Absolutely nothing”, för annars kommer ju personalen på ambassaden inte förstå.

Evenemanget är gratis att delta på och vem som helst får vara med. Deltagare som vill betala ombeds skänka pengar till Nordic Ukraine Forum.

– Blir vi riktigt många kommer de inne på ambassaden känna sig som inringande. Vi vill vara ”in your face” på ambassadpersonalen, säger Mårten Westberg och skrattar.

Löptävling runt ryska ambassaden

När: Lördag 9 april klockan 12.

Var: Samling vid Sergels torg. Uppvärmande jogg till ambassaden. Därefter start klockan 12.30 där deltagarna ska springa en slinga på 800 meter runt ambassaden så många gånger som möjligt.

Hur: Deltagare uppmanas klä sig i gult och blått, och gärna springa med en ukrainsk flagga och vinka till personalen inne på ambassaden.

Visa merVisa mindre