Efter tre år har nu Torsten Fribergs (C) ordförandeförslag om att renovera upp den gamla simhallen i Jakobsberg gått i mål. I måndags kväll klubbade kommunfullmäktige igångsättningsbeslutet.

– Jag pratade nyligen med fritidschefen och enligt honom skulle man kunna sätta igång redan till hösten, säger Torsten Friberg (C), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Budgeten på 150 miljoner får under några omständigheter inte överskridas, säger han.

– Det är oerhört viktig. Förvaltningen måste vara på i varje fråga under bygget, annars drar det iväg.

Han vill återigen också poängtera att huset ska användas av hela föreningslivet.

– 50 procent av föreningslivet i Sverige består av idrott, men 50 procent gör det inte. Det är viktigt att lokalerna kommer alla typer av föreningar till gagn. Järfälla växer så det knakar och det här kommer innebära ett stort lyft för föreningslivet.

Oppositionen emot

När Torsten Friberg (C) la ordförandeförslaget var han en del av det förra Alliansstyret. Nu har de gamla allianskollegorna vänt sig mot planerna – framförallt mot att tidpunkten inte är rätt. M, KD och L yrkade på en återremiss, men den avslogs.

– Vi hade gärna sett att man skulle ta det en extra vända för att se om en fristående aktör skulle kunna förvärva fastigheten. Det här är heller ingen rimlig prioritering under 2024, som är det tuffaste ekonomiska år vi kommer ha på mycket längre, säger Emma Feldman (M), oppositionsråd.

Texten har tillfogats en rättelse.