Klubbanda. Christian Mårtensson, Algot Magnusson, Johan Mårtensson, Gunilla Persson och Maja Magnusson från Värmdö freestyle MT var med och röjde förra veckan. Foto: Eva Tonström

Grönt ljus för ny träningsanläggning vid Lillsved

Efter flera års planering och räknande är det nu klart – Värmdö får en egen träningsanläggning för puckelåkare vid Lillsveds folkhögskola.

  • Publicerad 18:29, 2 jun 2021

Det var grått och regnigt när gänget från puckelpistklubben Värmdö freestyle MT träffades på Lillsved för att röja träd och sly förra veckan. Utrustade med allt från sekatörer till skottkärror och motorsågar gick de lös på slänten som ligger bredvid tennisbanorna vid Lillsveds folkhögskola.

11 meter hög backe

Mitt i Värmdö har tidigare berättat om planerna på en ny träningsanläggning på norra Värmdö. Nu är det officiellt att den byggs vid Lillsveds folkhögskola och ska innehålla bland annat en elva meter hög hoppbacke där puckelåkarna kan träna olika hopp på skidor. Det blir också parkour och trampoliner.

– Anläggningen byggs så att alla åldrar kan ha glädje av den, oavsett vilken nivå de är på i träningen. Fem-sex-åringar ska kunna ha lika roligt här som 16-18-åringarna, säger Robert Hansson, tränare hos Värmdö freestyle och initiativtagare till det nya träningsområdet.

Idén till anläggningen har tagits fram ihop med barn och ungdomar i föreningen, Lillsveds folkhögskola och andra idrotts- och friluftsorganisationer.

Puckelpistklubben har i dag 50 barn och ungdomar i kö som vill börja träna och den nya anläggningen öppnar upp för att kunna ta in fler medlemmar, enligt Robert Hansson.

– Det som begränsat oss är att vi inte har haft arenor att träna på. Tack vare detta kan vi växa och det känns jättekul, säger han.

Ihop med Lillsved

Anläggningen gynnar hela puckelsporten och flera andra alpina klubbar runt om i Stockholmsområdet, menar Robert Hansson, eftersom de kommer att kunna boka tider för träning och läger.

Alltihop sker i samarbete med Lillsveds folkhögskola, som äger marken där det nya aktivitetsområdet byggs.

– Vi är väldigt glada över detta, det gynnar våra elever här på Lillsved eftersom de kommer att kunna använda anläggningen, säger Christina Hjelmar, platschef på Lillsveds folkhögskola.

Skolan utbildar bland annat skidlärare.

– För oss är det helt unikt att kunna ha en sådan här fin plats att träna på, här på Värmdö, säger Robert Hansson.

Eleverna på nya puckelpistprofilen på G2-gymnasiet i Gustavsberg kommer att ha träningar där, anläggningen kommer även till viss del att vara öppen för allmänheten, och andra idrottsföreningar. Hoppbacken hålls stängd utom vid träning på grund av säkerhetsskäl.

Nästa vecka startar markarbeten för att bygga etapp ett, som beräknas vara klar innan vintern och etapp två planeras till våren 2022.

Värmdö kan få ny träningsanläggning

Samarbete. Christina Hjelmar, platschef på Lillsveds folkhögskola, och Robert Hansson, tränare i Värmdö Freestyle MT. Foto: Eva Tonström

Fyra delar. Så här är det tänkt ungefär att det nya aktivitetsområdet ska se ut. Foto: illustration Elin Brander

Det här kommer finnas

11 meter hög hoppbacke med landningskudde

parkour- och träningsområde

klättervägg

utegym

två nedsänkta trampoliner

Hela anläggningen kostar 4,1 miljoner kronor att bygga och finansieras med bidrag från Allmänna arvsfonden och Riksidrottsförbundet/Sisu, lokala företag och Värmdö freestyles egna medlemmar.

Visa merVisa mindre