Omodernt bygge. Brännkyrkahallen ligger på Tellusborgsvägen 10 i Midsommarkransen. Byggnaden är från 1960-talet och stort behov av moderniseringar. Foto: Mostphotos

Grönblå styret vill sälja Brännkyrkahallen

Den politiska majoriteten vill sälja Brännkyrkahallen i Midsommarkransen. En vinst för för staden menar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), men hon får mothugg av oppositionen.

  • Publicerad 11:36, 16 jun 2021

Brännkyrkahallen har varit nersliten i många år. Allt från ventilation och vatten- och avloppsledningar till hissar, omklädningsrum och brandsäkerhet behöver uppdateras. Det är dyrt och därför har det inte blivit av.

Men nu har det grönblå styret funnit en lösning. Planen är att sälja idrottshallen till byggbolaget Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB. I uppgörelsen ingår att Nystad rustar upp hallen och hyr ut den till Stockholms stad.

Dessutom ska Nystad bygga två nya idrottshallar i området, där staden också ska hyra in sig, samt en skola där Internationella Engelska Skolan blir hyresgäst.

– Det här är bra för Stockholms stad. Det gör att staden avlastas stora investeringskostnader och dyra renoveringar, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Positiv. Finansborgarrådet: Anna König Jerlmyr (M) anser att det är bra för Stockholms stad att låta privata aktörer äga idrottshallar. Foto: Pekka Pääkkö

För stockholmarna spelar det ingen roll vem som äger hallarna

Kritik från Socialdemokraterna

Men oppositionen är kritisk. Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) anser att staden drar på sig större kostnader på sikt, genom affären. I dag hyr idrottsnämnden Brännkyrkahallen till självkostnadspris, vilket inte blir fallet med en privat ägare.

– Visst får staden en klumpsumma vid försäljningen, men sedan ska man betala hyra år efter år. I längden blir det dyrare. Man avsäger sig också möjligheten att planera och utveckla hallen, samtidigt som man är beroende av den, säger hon.

Kritisk. Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) menar att utförsäljningar av idrottshallar blir dyra för staden på sikt. Foto: Björn Dalin

Slår ifrån sig kritiken

Emilia Bjuggren är "mycket orolig" över det grönblå styrets planer på att privatisera fler idrottshallar. På sikt finns risken att staden inte kan säkerställa att de förblir tilllgängliga för alla, anser Socialdemokraterna.

Den kritiken slår Anna König Jerlmyr ifrån sig.

– Vi har möjligheter att påverka genom långsiktiga hyresavtal som ger staden goda villkor. För stockholmarna spelar det ingen roll vem som äger hallarna, bara de underhålls, säger hon.

Är ett pilotprojekt

Uppgörelsen med Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB ett pilotprojekt. Tanken är att fler idrottshallar ska säljas till privata aktörer och att fler ska byggas och drivas i privat regi med staden som hyresgäst.

– Om staden ska stå för alla underhållskostnader kommer det alltid att fattas pengar. Socialdemokraterna vill att vi ska låna pengar men en högre skuld riskerar att gå ut över både barn- och äldreomsorg, säger hon.

Det argumentet godtar inte Emilia Bjuggren.

– Stockholm är en kommun som får väldigt låga räntor på sina lån. Skälet till utförsäljningen är rent ideologiskt, säger hon.

Den 17 juni godkände exploateringsnämnden, idrottsnämnden och flera andra avsiktsförklaringen om att sälja Brännkyrkahallen. Det innebär att en förhandling med bolaget kan starta.

Läs även: S-kravet: Sälj inte lokaler till Internationella Engelska skolan

Brännkyrkahallen har flera hallar

Brännkyrkahallen byggdes 1962–64. Hallen är mycket viktig för Midsommarkransens gymnasium, som har idrottsinriktning. Flera idrottsföreningar tränar också här.

Hallen är cirka 6 700 kvm fördelade på två hallar för bollsport och gymnastik, kampsportshallar, skytteklubb och bowling.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre