Hur kan man utveckla avfallshanteringen? Hur kan delningstjänsterna bli fler och användarvänliga? Och hur ska ökade vattenflöden, som kan bli följden av klimatförändringar, hanteras?

Det är några frågor som företag inom den gröna sektorn i Solberga arbetar med. Det gör de inom projektet Gröna Solberga, som drivs av det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem och Svenska miljöinstitutet, IVL. De har skapat så kallade testbäddar, där företagen får en chans att testa och utveckla nya idéer.

Win-win-projekt

Nu har Gröna Solberga vunnit Framsteget, som är Stockholms stads pris för nytänkande och innovation. Jätteroligt, tycker projektledaren Lena Hanses.

– Gröna Solberga är win-win för företagen, hyresgästerna, Stockholmshem, andra i fastighetsbranschen och klimatet, säger hon i ett pressmeddelande.

Gröna Solberga startade som en del av GrönBostad Stockholm, som finansierades av EU. Nu drivs det alltså vidare av Stockholmshem och IVL. Exempel på konkreta resultat är växtdammar som gör att dagvattensystemet inte svämmar över vid skyfall och appar som gör det lättare att dela på varor och tjänster.

Engagerar hyresgäster

Utöver att gynna företag inom hållbarhetssektorn är målet att göra hyresgästerna mer engagerade i sin miljö. Det har lyckats, enligt Lena Hanses.

– Det har bidragit till ett ökat engagemang bland de boende, bland annat genom en odlingsgrupp som startat på deras initiativ, säger hon.