Tomas Gramén, kommunpolis i Bromma, talar om en "ganska markant ökning" i stadsdelsområdet.

– Vi har sedan tidigare haft mycket riktade bedrägerier mot äldre, men uppgången nu är nästan uteslutande kopplad till det som sker generellt mot alla möjliga människor.

Köpstark befolkning

Dels rör det sig om bedrägeribrott via sms och mejl. I dessa kan det stå att ett paket inte har kunnat levereras, eller att det är på väg och att man ska klicka på en länk för att följa dess status.

Dels ökar antalet brott kopplade till marknadsplatser på internet. Här handlar det om bedrägerier där köparen betalar i förväg och sedan inte får någon vara av annonsören.

En liten ökning av brotten har setts i Hässelby-Vällingby, säger Tomas Gramén. I Bromma är ökningen desto större, vilket han tror beror på att många med relativt god ekonomi bor här.

– Av den anledningen har vi också haft många bedrägerier mot äldre, det finns många hushåll med en relativt köpstark, äldre befolkning.

Inte bara bedrägerier

Han uppmanar alla som tror sig ha blivit utsatta för bedrägeriförsök att polisanmäla, även om man inte gick på det.

Men det är inte bara bedrägerierna som blir fler så här års, tillägger Gramén.

– Överlag ökar tillgreppsbrotten. Det blir jätteattraktivt om du köper en massa grejer som ligger i en bil med kvitto i en kartong, det ska man gärna undvika.