Det var i förra veckan som Stockholms stad gjorde en helomvändning, och meddelade att de gravida lärare som varit avstängda från sina jobb, men som är vaccinerade mot covid-19, nu är välkomna tillbaka till skolorna.

En av dem är Sonja Lindroth på Gubbängsskolan som Mitt i skrev om tidigare i höst. Då satt hon hemma i lägenheten och var frustrerad, samtidigt som skolan kämpade med en lärarkris på mellanstadiet.

I början av förra veckan fick hon ett samtal från sin chef om att hon var välkommen in till skolan för en ny riskbedömning.

– Jag fick samtalet i tisdags och kom in på möte i onsdags. Den här gången fokuserade de på att jag är vaccinerad och helt frisk. På torsdagen fick jag börja jobba igen.

– Eleverna har varit så himla glada. Jag har fått hejarop från både föräldrar och barn, berättar Sonja Lindroth.

Hur motiverar skolan att de har ändrat sig?

– Skolan hänvisar till staden som säger att det är ett annat kunskapsläge nu. Staden anser fortfarande att de har agerat rätt.

Vad säger du om det?

– Den här kunskapen fanns hos myndigheterna redan i augusti. Det här tog längre tid än det hade behövt göra. Men just nu är jag överlycklig över att vara tillbaka.

Sonja Lindroths plan är nu att arbeta fram till jullovet, innan det blir dags att vänta in födseln av hennes första barn.

"Bedömer inte att staden gjort fel"

Petra Nergårdh är personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Vad var det som gjorde att ni ändrade er?

– För en dryg vecka sedan fick vi information om att staden haft ett möte med Arbetsmiljöverket, som haft kontakt med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. De sade att kunskapsläget ändrats och kom nu med ett förtydligande.

Det verkar inte som att de kvinnor som fått vara hemma kommer att få ersättning för förlorad inkomst.

– Jag bedömer inte att staden gjort något fel innan så det tror jag inte att man kan förvänta sig, säger Petra Nergårdh.

Skarp kritik från facket

Enligt Irene Zieverts, biträdande föreningsombud på Lärarnas Riksförbund i Stockholm, har cirka 70-80 av deras medlemmar blivit avstängda sedan pandemins början.

– I början var ju ingen vaccinerad men det här har hanterats dåligt redan från början. Kommunen har vägrat omplaceringsutredningar och individuella riskbedömningar. Vi tycker det är helt förfärligt.

Irene Zieverts påpekar att även om några lärare nu fått återgå i tjänst, så har de flesta varit avstängda utan lön i tjugo veckor.

Kommer ni att driva på för att lärarna ska få ersättning från kommunen?

– Det har bara gått en vecka sedan detta ändrades så inget är klart än, men vi har det under övervägande.

Petra Nergårdh på staden säger att det inte är en uttalad strategi från utbildningsförvaltningen att gravida lärare stängts av, tvärtom.

– Vi har gått ut med tydliga instruktioner om att individuella riskbedömningar ska göras. Men vi har 170 skolor så jag kan inte svära på att detta inte gått snett någonstans. Men vår rutin är att det ska göras, vi har inget intresse av att stänga av lärare, det är bättre för oss att de arbetar.