Hemmastadda. Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson på Sheraton 1977. I bakgrunden regissören Lasse Hallström som regisserade många av Abbas videos och långfilmen ”ABBA the Movie”. Foto: Bengt H. Malmqvist © Premium Rockshot

Grattis Sheraton – här har kändisarna boat in sig i 50 år

50 år har gått sedan Sheraton tog emot den första gästen. Sedan dess har kändisar kommit och gått – och Lamborghinis har beställts från Göteborg för att rockgruppen Kiss fick ett infall.

  • Publicerad 06:15, 27 nov 2021

Hennes entourage uppgick till 300 personer.

”Hotell Sheraton är en byggnad med mycket stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Det kända arkitektkontoret Ahlgren-Olsson-Silow gav anläggningen en tidstypisk utformning av högsta klass.”

Det skriver Riksantikvarieämbetet 2007. Man kan misstänka att det inte är alla stockholmare som håller med om beskrivningen av den byggnad som 1971 stod redo vid Tegelbacken i city.

Väl insatta

Sheraton har dock varit en del av Stockholms stadsbild i 50 år.

Det är inte konstigt att ett och annat har hänt under den tiden. Då passar väl ett jubileum utmärkt för att berätta några av dessa historier. Som när rockgruppen Kiss bodde på hotellet och råkade träffa på USA:s dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice i loungen.

– She’s hot! ska gruppens frontman Gene Simmons ha yttrat.

– De här killarna verkar vara väl insatta i utrikespolitiken, ska ”Condi” ha svarat.

 

2008. Kiss (som synes utan smink) och USA:s dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice. Rice passade på att gå med i Kiss fan club ”Kiss Army”. Foto: Sheraton Hotel Stockholm

Mitt i träffar vaktmästaren Roland Watkinson. Han är den medarbetare som arbetat längst på Sheraton, inte alla 50 år men väl 30 av dessa. Vilka av hans minnen står ut lite extra?

– Storyn med Kiss och Condoleezza Rice är en av mina personliga favoriter. Säkerhetspådraget var enormt. Hennes entourage uppgick till 300 personer. Vi var i skarpt läge och det gick väldigt bra.

– Efter sin konsert ville Kiss åka Lamborghini till Café Opera. Så det beställdes fyra nya Lamborghinis i olika färger från Göteborg som kördes upp. Kiss älskade det och gick ut på röda mattan utanför så fansen fick sitt lystmäte. De varvade sedan upp sina bilar och åkte 700 meter till Café Opera.

Benjamin Falk är marknadschef för hotellet. Han berättar att 50-årsfirandet är nedtonat på grund av det pandemiläge som fortfarande råder.

– Det blir ingen jättefest med massor av folk nu.

Han berättar att en viss typ av gäster väljer att bo på Sheraton eftersom hotellet anses ha ett väletablerat säkerhetstänk.

– Vi har många statsbesök, ambassadevent och andra gäster som värderar en hög säkerhet. Vi har bra relationer med både svenska och utländska myndigheter.

Benjamin Falk och Roland Watkinson pratar också varmt om Sheratons miljöarbete.

– Vi destillerar och buteljerar till exempel vårt eget vatten. Förra året var vi uppe i över en miljon flaskor, och slipper köpa vatten som transporteras från Frankrike och andra ställen. Vi köper enbart miljöcertifierad energi, svensk hydroelektricitet och har fjärrvärme med miljökompensation, säger Roland.

Och köra upp fyra Lamborghinis från Göteborg?

– Hm, nåja, det måste vara preskriberat, det var länge sedan.

Framtiden då? Tydligen planeras det för en större renovering och ombyggnad.

Men det är en helt annan historia.

007. Roger Moore var en flitigt förekommande gäst på Sheraton. Här på väg till invigningsfesten 1971. Foto: Sheraton Stockholm

Sheraton Hotel Stockholm

Huset vid Vasagatan och Tegelbacken ritades av AOS Arkitekter och stod klart 1971. Det var då det första Sheratonhotellet i Europa.

Hotellet har 465 gästrum.

Sheraton var ett av de 14 hus som fick en blåmarkering av Stadsmuseet 2007, vilket innebär att ”bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Axplock av kända gäster

Paul McCartney – "Mycket trevlig, tog sig tid att hälsa på alla varje morgon innan frukost."

Beyoncé – "Också mycket älskvärd."

Roger Federer – "Åt honom gjorde vi en jättesvit genom att slå ihop två sviter."

Prince – "Med stort säkerhetspådrag."

Guns N' Roses – "Då gick det vilt till. Mycket spring, mycket fans, mycket rock 'n' roll..."

Pojkband – "En gång både Westlife och Back Street Boys samtidigt. Då var det gott om skrikande småtjejer utanför."

Alice Cooper – "Han friade till en av tjejerna i receptionen, men det blev inget giftermål."

Hillary Clinton, Def Leppard, Iron Maiden, Manchester United, Kissinger, ABBA, Britney Spears, Liza Minelli samt många andra.

Visa merVisa mindre