I fyra sekel har kyrkan legat på kullen mitt på ön och till helgen ska den firas stort. Det är en intensiv slutspurt i församlingen och för kyrkoherde Magnus Östling är det full fart med planeringen.

– Vi har planerat detta i över ett år nu och det har varit mycket att stå i nu mot slutet. Det blir allt från barnmusikal till gudstjänst, högmässa och körkonserter. Förhoppningen är att bredden ska väcka intresse och nyfikenhet, säger han.

Magnus Östling är kyrkoherde i Lidingö församling. Arkivbild.

Magnus Östling är kyrkoherde i Lidingö församling. Arkivbild.

Manne Hermansson

Det är ett fullspäckat schema som inleds kl.18 på lördagen. Bland programpunkterna finns en vårkonsert med Lidingö Vox och en musikalisk resa genom århundraden med Ansgarskyrkans vokalensemble. Klockan 23 sjungs "Ja må hon leva" och det bjuds på bakelse och bubbel.

Det är först till kvarn som gäller vad gäller platser inne i själva kyrkan.

– Kyrkan är ju liten och gullig men det ryms inte så många. Därför kommer många av aktiviteterna också att sändas på hemsidan och på en skärm på S:ta Annagården där det också finns personal på plats.

Lidingö kyrka bjuder in till firande under pingsthelgen. Arkivbild.

Lidingö kyrka bjuder in till firande under pingsthelgen. Arkivbild.

Mostphotos

På söndagen blir det bland annat jubileumshögmässa och barnmusikal med S:ta Annas barnkörer och så bjuds det på varmkorv.

– Det är många som är involverade - personal, förtroendevalda och volontärer. Vi hoppas på att det blir en känsla av att vi gör det tillsammans, det känns väldigt kul. Dels att sätta det historiska på kartan, dels att det är ett avstamp för framtiden – att jubileet gör att fler upptäcker oss.

För den historieintresserade anordnar Lidingö hembygdsförening även en affischutställning om kyrkans historia hela helgen. Kyrkans långa historia är i fokus i många av helgens aktiviteter.

– Den här kyrkan tillhör oss alla. Den har tillhört många innan oss och kommer att tillhöra många efter oss, säger Magnus Östling.