Basljud. Rejven som pågår i skogsområdet nära Ulvsunda kvarn håller flera boende vakna om nätterna. Foto: Mostphotos

Grannilska efter rejvfester i Bromma

Basljud, narkotika och nedskräpning. Rejvfesterna som pågår i skogsområdet skapar ilska bland invånarna, men polisen har begränsande resurser: "Vi har svårt att vara överallt".

  • Publicerad 11:28, 23 jul 2021

Går inte ens att titta på tv.

Rejvfester som härskar varje helg i skogsområdet nära Ulvsunda kvarn skapar både förtvivlan och ilska bland Brommaborna. Flera medlemmar i Facebookgruppen "Brommagruppen på Facebook" skriver att de blir störda av musiken.

Lördagen den 17 juli vid 12-13-tiden fick tre polispatruller samt regionala insatsledare åka till området under Tranebergsbron efter flera larm om hög musik.

På plats pågick det en rejvfest med omkring 100 personer. Flera högtalare, DJ:s samt flera små partytält där det såldes lustgas och dryck.

– Vi fick även in uppgifter där arrangörerna skulle ha tagit betalt för inträdet men det är inga bekräftade uppgifter ännu, meddelar kommunpolis Jonas Jeffsell.

Flera läsare har även hört av sig till Mitt i Bromma och berättat att de känner oro inför helgerna och har ångest över att deras sömn ska bli störd.

– Det är jättetragiskt. Jag är ganska nyinflyttad i Bromma och trivs jättebra men jag funderar på flytta på grund av detta, säger en läsare som vill vara anonym.

Slutna forum

Informationen om rejvfesterna är hemliga och anordnas ofta i slutna forum. Rejvbesökarna får då en inbjudan om var festen ska äga rum någonstans. Festerna saknar ofta tillstånd och det förekommer ofta narkotika enligt polisen.

Jonas Jeffsell berättar att de ser väldigt allvarligt på rejvfesterna och får ofta åka ut och avvisa samt stänga ner festerna. Men samtidigt har polisen få patruller och har inte alltid tid att åka ut.

– Det är ett jättestort problem och just narkotikabiten jobbar vi extra på. Vi försöker frekvent jobba förebyggande men vi har begränsade resurser. Vi har svårt att vara överallt och har inte tid att stå och vakta.

Basljud ända till Norra Ängby

Ljudet från rejvfesterna tar sig väldigt långt. I Facebookgruppen "Brommagruppen på Facebook" skriver flera medlemmar att musiken, framförallt basljudet, hörs på flera ställen som Stora mossen, Nockeby och ända bort till Norra Ängby.

Samma läsare som Mitt i har pratat med berättar att festerna kan pågå fram till klockan sju eller nio på morgonen.

– Basljudet är rejält högt och det går inte ens att titta på tv. Jag har ringt Brommas stadsdelsförvaltning men de hänvisar bara till polisen. Det enda polisen kan göra är att upplösa festen och dra ut sladdarna men det dras igång igen fort polisen har lämnat platsen.

"Ring 112"

Kommunpolis Jonas Jeffsell berättar även om de har begränsande resurser så är det viktigt att festerna registeras.

– Ring 112 om man störs av detta, det är viktigt att allt blir registeras även om vi inte alltid tid att åka ut.

Ravekulturen

Kallas även för skogsfester eller Open Air

Anordnas ofta av privatpersoner och inbjudningarna sker via Facebookevenmang

Krävs lagligt tillstånd från polisen och markägare. Arrangören ska enligt ordningslagen kunna garantera säkerhet, ordning och kontroll på eventuell brandrisk.

Källa: DN

Visa merVisa mindre