Grannfejden på Rönninge by har lockat många de senaste åren. Musikalen handlar om Täbys historia och hade sin premiär för tre år sedan.

Men i sommar blir det inget föreställning.

– Det blir för mycket jobb helt enkelt och i år har vi valt att ta en paus, säger Mikael Grahn, kulturutvecklare på Ung kultur som varit drivande i arbetet sedan start tillsammans med Anna Ploby.

Svårt att växa

Ung kulturs intention har varit att musikalen ska vara en årlig tradition i Täby men Mikael Grahn berättar att det har varit svårt att få evenemanget att växa som de ville.

– Vi behöver hitta en ny form i hur vi ska göra det och det har det inte funnit plats för i budgeten, säger han.

Handlingen utspelar sig på Rönninge by och sträcker sig tillbaka till vikingatidens Täby. Idén om att sätta upp ett skådespel i och om Rönninge by kommer från Sanna Lanne som driver gården. Anna Ploby och Mikael Grahn från Ung kultur skrev manus.

Vill komma tillbaka

Mikael Grahn berättar att det varit mycket publik under åren. 

– Det har gått jättebra och det finns en marknad för det, men det är musklerna bakom som inte finns för att kunna växa. Nu får vi ett år på oss att hitta en ny form och tid engagera oss i de lokala föreningarna i Täby, säger han.

Förhoppningen är att komma tillbaka. Om det blir kommunen som kommer hålla i det även i framtiden vet de inte.

– Jag ser framför mig ett stort event där flera föreningar deltar och att vi kan ha fler statister, att det ska bli en heldag, säger han.

Han uppmanar föreningar att höra av sig.

– Är det några Täbyförningar som känner att det vill vi engagera sig så får de gärna höra av sig till kulturskolan, vi är öppna för vad som helst, säger han.