Granne. Alissia Valle bor i ett hus intill Markusplatsen och hörde skottlossningen på söndagskvällen. Hon känner sig otrygg. Foto: Sacharias Källdén

Grannen Alissia: "Hörde tjejer skrika hysteriskt"

På söndagskvällen sköts en man till döds vid Markusplatsen i centrala Skarpnäck. Grannar blev vittnen till tragiska scener. "Det här är katastrof. Jag har inte sovit", säger grannen Alissia Valle.

  • Publicerad 17:15, 14 feb 2022

Vid 22.30-tiden kom larmen från Markusplatsen i Skarpnäck. Flera grannar hörde skottlossningen.

– Jag hörde "bom-bom-bom". Det kom i ett par omgångar, men jag talade i telefon med min väninna och trodde att det var smällare. Det här var det sista jag kunde tro, säger Alissia Valle.

Man skjuten till döds i Skarpnäck

Vila i frid. "Du var någons barn, någons granne, någons barnbarn, någons vän" Foto: Sacharias Källdén

Misstänkt man i 20-årsåldern

Larmet om skjutningen kom vid 22.30-tiden på söndagskvällen.

Enligt polisen har flera skott avlossats.

Den skjutne mannen fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset.

Klockan 00.30 natten mot måndagen gick polisen ut med att mannen dött av skadorna.

Vid tvåtiden på natten kom besked att en man i 20-årsåldern gripits misstänkt för delaktighet i mordet. Man anhölls senare av åklagare.

Visa merVisa mindre

Pollisen: "Många undrar vad som har hänt och undrar om vi vet vem som gjort det. Det finns både en nyfikenhet och oro bland människor." säger lokalpolisområdeschefen Tobias Lövström i sällskap av aspiranten Emma Frodelius. Foto: Sacharias Källdén

Krisstöd på tre platser

Svenska kyrkan på Skarpnäcks allé: Klockan 14-20.

Skarpnäckskyrkan på Skarpnäcks allé: Klockan 11-20.

Stadelsförvaltningen i Skarpnäcks kulturhus: Fram till cirka 19.30.

Stiftelsen På rätt vägs områdesvärdar rör sig i området mellan klockan 18 och 24.

Visa merVisa mindre

Men efter ett stund när blåljus och helikopter kom till platsen utanför Skarpnäcks kulturhus förstod hon. Från balkongen blev hon vittne till tragedin.

– När helikoptern var här hörde jag tjejer skrika hysteriskt. Någon ropade "det är livshotande!" och "han kommer att dö!".

"Står gäng och hänger"

När Mitt i kommer till platsen vid 13-tiden dagen efter mordet är det lugnt på platsen. Vid ett träd har ett par ljus placerats, liksom blommor och ett par hälsningar. En och annan förbipasserande stannar till en stund. Samtidigt cirkulerar en polisbuss i närheten. Alissia berättar att hon känner sig otrygg i Skarpnäck numera.

– Jag är orolig både för min egen del och för min son som är 20-årsåldern. Jag har bott här i 30 år, men de senaste fem åren känner jag att det blivit otryggare. Det står gäng och hänger både här och där. Det känns otryggt på dagen, och på kvällen går jag inte alls ut. Min son brukar möta mig när jag kommer från tunnelbanan, säger hon.

Promenad. Siv och Hasse Hammargren passerade mordplatsen som låg längs med deras väg till apoteket. Foto: Sacharias Källdén

Minnesplats. Intill ett träd har folk satt ned blommor och ljus. Vid 13-tiden dagen efter är det lugnt på platsen. Foto: Sacharias Källdén

"Lugnt där vi bor"

Pensionärsparet Siv och Hasse Hammargren bor i ett radhus en bit från Skarpnäcks allé där Markusplatsen ligger. De är på väg till apoteket när de passerar platsen. De hörde helikoptern sent på kvällen men trodde att den flög över Skarpnäck efter skjutningen i Farsta tidigare på kvällen. Vad som hänt fick de veta på morgonen.

– Förskräckligt. Det känns som att det kommer närmre och att det händer allt oftare, säger Siv Hammargren.

Hon berättar att hon undviker smågator på kvällen, men att de i stort sett känner sig trygga i Skarpnäck.

– Det är lugnt där vi bor och jag har egentligen aldrig sett något. Men man undrar om det finns något stopp på det hela och hur många som ska dö, säger Hasse Hammargren.

Var många poliser i Farsta

Polisen har förstärkt närvaron i området efter mordet. På plats stöter Mitt i på lokalpolisområdeschefen Tobias Lövström och aspiranten Emma Frodelius. Tobias Lövström berättar att poliser som jobbat på plats fått in mycket tips och vittnesmål. Polisen kartlägger nu den skjutne mannens liv och vilka motiv som kan finnas till mordet.

– Med tanke på att det var en skjutning i Farsta tidigare på kvällen, fanns det redan stora resurser i närheten som kunde komma hit ganska snabbt, säger Tobias Lövström.

Innan de två poliserna åker från platsen säger Tobias Lövström:

– Vi sänder en tanke till de anhöriga och den avlidne. Det är värt att poängtera att det är en människas liv som gått till spillo. Det är fruktansvärt.

Man skjuten till döds i Skarpnäck

Man sköts i benet nära Farsta centrum