– Med alla skjutningar som skett överallt så vore det konstigt om det inte inträffade även här i Råcksta. Men det är lika hemskt ändå, säger Råckstabon Roffe Hagman.

Han är en av många Mitt i träffar vid lunchtid på måndagen. Roffe är ute med sin hund Sidney för en promenad och vardagen tycks rulla på som vanligt i kvarteret, men många vill prata med oss om dödsskjutningen på lördagskvällen.

Folk sprang ut ur lägenheterna

Flera i kvarteret sprang ut och såg hur sjukvårdspersonalen förgäves försökte rädda livet på mannen i 40-årsåldern med hjärt- och lungräddning.

– Jag kom hem med Sidney en kvart innan skjutningen. Jag hörde direkt vad det handlade om, säger Roffe som hörde skotten från sitt hem.

Dödsskjutningen i Råcksta skedde vid 21-tiden lördagen 16 september.

Dödsskjutningen i Råcksta skedde vid 21-tiden lördagen 16 september.

Stefan Källstigen

– Det är fruktansvärt höra någon bli beskjuten. Man hör skott från Grimsta skjutbana ibland så man förstod direkt att det var något helt annat än fyrverkerier. Ett stort polis- och ambulanspådrag var det och polishelikoptern var uppe luften.

"Inget tydde på att detta kunde ske"

Roffe har bott i kvarteret i närmare 20 år.

Mordet på Ndella Jack 2019 och knarklangningen i våra buskage är de enda problemen som varit här fram till detta. Inget tydde på att detta kunde ske. Nej, det är mordet på Ndella Jack man tänker på, säger han.

– Det här är ett lugnt och tryggt område annars.

En kvinna från hemtjänsten, som inte vill ha sitt namn i tidningen, berättar att hon både bor och jobbar i Råcksta. Hon har precis ställt ifrån sig sina arbetsredskap och tar en paus på en trappa i området.

– Mina barn är 10 och 11 gamla och hörde allting. Vi var hemma, säger hon och pekar mot familjens hem.

– Mina kollegor var ute och jobbade mellan olika brukare och bevittnade detta ute på gatan. Det är hemskt att ytterligare en skjutning sker här. Samtidigt känns det starkt att så många tog sig ut och erbjöd hjälp.

Polisen ringde på

En man i 30-årsåldern har precis kommit ut från sin lägenhet. Han hade tidigare på kvällen kommit hem efter jobbet.

– Jag hade somnat när dödsskjutningen skedde. Sen ringde polisen på dörren.

Enligt Roffe Hagman väckte lördagens dödsskjutning minnen från när Ndella Jack sköts till döds för fyra år sedan.

Enligt Roffe Hagman väckte lördagens dödsskjutning minnen från när Ndella Jack sköts till döds för fyra år sedan.

Stefan Källstigen

Mannen, som även han vill vara anonym, berättar att han har bilen på gatan.

– Polisen ville ta del av material från min säkerhetskamera på bilen som eventuellt hade fångat på händelsen. Men mitt övervakningssystem reagerar tydligen inte på ljud. Bara när något kommer för nära bilen.

Efter polispådraget utanför mannens hus läste han i mobilen att en man i 40-årsåldern skjutits på gatan och att skadorna var allvarliga.

– Det har skett en dödskjutning här förut, men den var lika överraskande. Det här är inget man väntar sig här i kvarteret. Min bror är också i 40-årsåldern. Jag tänkte det värsta innan jag fick tag på honom. En fruktansvärd känsla.

Ingen gripen

Polisen har pratat med flera vittnen till händelsen och har genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen, men ingen person har ännu gripits.

– Vi har en bra bild av vad som har hänt, men vi kommer att få en ännu bättre bild när vi har fler pusselbitar, sade polisens Per Fahlström tidigare på måndagen till Mitt i.

Ingen är frihetsberövad i fallet, säger förundersökningsledaren Liselotte Nilsson på tisdagen som i övrigt är fåordig.

– Vi kartlägger vilka den målsägande umgicks med innan händelsen, tekniska inhämtningar och brottsplatsundersökningar görs. Mer kan jag inte uttala mig om utredningsläget i det här skedet.

Ser ni kopplingar till Foxtrot-konflikten eller är detta ett separat fall?

– En del som görs i utredningen just nu är att utreda eventuella kopplingar, men jag kan inte uttala mig om hur långt polisen kommit i arbetet.