Regnet hänger tungt över Lovön. Vid Lovö magasin blommar syrenerna, en färgstark kontrast mot den stora militäranläggningen precis intill.
Förra sommaren beslutade länsstyrelsen att upphäva en del av Lovö naturreservat i direkt anslutning till FRA, Försvarsmaktens radioanstalt.
– Jag blir rörd och förbannad varje gång jag pratar om det. Det känns så sorgligt i mitt hjärta, säger Ewa von Wowern, som driver Lovö magasin, kafé och säsongsrestaurang.
Beslutet överklagades av flera parter, bland annat Lovö hembygdsförening och Liberalerna i Ekerö. Nu har regeringen beslutat att inte ta upp överklagan.
– Jag blir så ledsen över hur de vräker sig över den viktigaste delen av Lovön. Ett hus som kanske hade anor från 1600-talet skövlade man bara, säger Stina Odlinder Haubo, kultur- och konsthistoriker samt ordförande i Lovö hembygdsförening.
När Ewa von Wowern startade upp Lovö magasin för tio år sedan hade hon öppet fem dagar i veckan på somrarna. Nu har utbyggnaden påverkat verksamheten.
– Rent företagsmässigt har jag sett hur det bara minskar och minskar, folk tror inte att jag är kvar.
Inget exakt datum finns
Tidigare i år valde regeringen att inte heller pröva överklagandet av indragningen av Rörbyvägen. I maj tog Högsta förvaltningsdomstolen samma beslut.
Först försvinner privattrafiken från vägen och sedan bussarna. Enligt Ola Billger, FRA:s kommunikationschef, finns det fortfarande inget datum för när något av det ska hända.
– Alla förutsättningar finns på plats. Tidigast kan den första avstängningen ske i mitten av juni, men något exakt datum har jag inte.
Myndigheten samarbetar med Fortifikationsverket, SL och Trafikförvaltningen om hur vägen mellan Rörby gård och Lovö kyrka kan förbättras. Den är smal, krokig och har ingen belysning. Trafikverket ska bland annat bygga nio mötesplatser längst sträckan.
– Vi får försöka hantera konsekvenserna så bra som möjligt, säger Ola Billger.
Den 9 juni har FRA, tillsammans med bland annat Trafikverket och SL, ett informationsmöte om avstängningen av vägen.
Patrik Sandberg är Lovöbo och vice ordförande i hembygdsföreningen. Han och många andra har jobbat länge för att göra sina röster hörda.
– Bygden och FRA har levt länge i symbios. Så var det tills för runt tio år sedan. Det är David mot Goliat, vi kämpar med näbbar och klor för att visa hur galet det här är.
Han oroar sig för säkerheten på vägen förbi kyrkan.
– Det blir den enda vägen för alla. Tunga lastbils- och hästtransporter, busstrafik och lantbrukstrafik, och dessutom cyklister och gångtrafikanter. Det är så farligt.
Inga nimbys
Han har förståelse för att FRA måste utvidga sin verksamhet på grund av det förändrade säkerhetsläget. Han önskar bara att de kunde bygga den nya verksamheten på en annan plats.
Stina Odlinder Haubo delar den åsikten.
– Varför har de inte funderat på att expandera någon annanstans än i en av Sveriges känsligaste naturmiljöer?
Det är inte ett alternativ enligt Ola Billger.
– FRA har funnits på den här platsen i 83 år. Att flytta hade kostat säkert tiotals miljarder och det är inte ett bra sätt att använda skattebetalarnas pengar på.
Han har förståelse för att grannarna inte är glada.
– Jag förstår ju att det här inte är särskilt uppskattat och jag har respekt för att det förstås påverkar lokalsamhället. Det är viktigt att komma ihåg att det är på grund av säkerhetsläget, att vi måste skydda den för Sverige väldigt viktiga anläggningen.
Ingen av grannarna ifrågasätter anledningen.
– Vi är inga nimbys, de har en otroligt viktig verksamhet. Det är inte där det skaver, säger Stina Odlinder Haubo.