– Nu prövar vi om överklagandena har kommit in i rätt tid, därefter skickar vi dem till länsstyrelsen som är nästa instans, säger Sophie Wallin, bygglovschef i Sollentuna kommun.

Padel Zenter har redan fem hallar runtom i Sverige men planerar att expandera ytterligare i Zlatans nuvarande hemstad Milano – och alltså även i Silverdal.

Har fått bygglov

Bygglovsenheten i Sollentuna gav bygglov i början av september för en padelhall med 14 banor, parkeringsplatser, kontor och konferenslokaler på fastigheten Malten 4 som ligger längs Sollentunavägen, vid rondellen mellan det nya äldreboendet och Pelikan Self Storage.

– Vi har gjort bedömningen att åtgärden är planenlig, den stämmer både med bygglagen och gällande detaljplan, säger Sophie Wallin.

"Som en mörk gardin"

I motiveringen står det också: ”Åtgärden är inte heller till nackdel för stads- och landskapsbilden eller till betydande olägenhet för några grannar”.

Men det håller inte grannarna med om, varken de närmast berörda som bor på Johannesbergsvägen alldeles intill Malten 4 eller de som bor lite längre bort i Silverdal.

Argumenten är många. Bland annat uttrycker många oro för ökad trafik i området som redan har en ”hårt ansträngd” trafiksituation då en padelhall med 14 banor kan locka drygt 1 000 besökare per dygn givet att öppettiden är 06–00 som på Padel Zenters andra anläggningar.

Dessutom menar grannarna att en ”mörk betongklump” inte passar in i området, och man vänder sig emot att padelhallen tar upp så gott som hela tomten – avståndet till huset som ligger allra närmast på Johannesbergsvägen blir bara cirka 15 meter.

Men framför allt är det byggnadens höjd som väcker känslor. Hallen blir uppemot 20 meter och skymmer därmed huset intill "som en mörk gardin”, menar grannarna.

Detaljplanen tillåter tre våningar

De hävdar att det strider mot detaljplanen då den endast medger ett trevåningshus, vilket motsvarar cirka 11 meter.

Men enligt bygglovsenheten är hallen alltså planenlig då den, till övervägande del, är just tre våningar. Att en padelbana kräver högre höjd än en vanlig lägenhet är inget som påverkar – för i detaljplanen finns ingen maxhöjd inskriven.

Hur länsstyrelsen ser på saken återstår att se. Klart är att byggherren planerar byggstart när bygglovet vinner laga kraft.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Padel Zenters ledning för en kommentar.