Oro. Grannarna Erna Hellberg, Lena Laséen, Christina Bäckmar och Britt-Marie Folke vill uppmärksamma om att pensionärsbostäderna är en bra boendeform. Foto: Anton Kyhlbäck

Grannar oroliga för att deras hem ska säljas

Grannar är oroliga för att Danderyds kommun ska sälja äldrebostäderna i Enebyberg. Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande: "Det finns ingen plan på att sälja"

  • Publicerad 08:09, 4 jan 2022

Det känns oerhört obehagligt...

Det finns en oro över att pensionärsbostäderna i Enebyberg, som kommunen har haft sedan 70-talet, kan säljas. Detta efter ett beslut under hösten om att ta fram en ny inriktning för kommunens äldrebostäder.

– Ska man sälja det här eller riva. Om man väljer att sälja så kan ju de nya ägarna göra precis som de vill, säger Enebybergsbon Lena Laséen.

Får inget svar

Tidigare i höstas fick socialnämnden i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda kön till seniorbostäderna. Det var i samband med att man tog emot flera flyktingfamiljer, som behövde någonstans att bo.

En utredning har även visat att renoveringen av bostäderna kan bli dyra.

Något som blivit grund för oron i grannskapet i Enebyberg, och till att de boende kallade samtliga partier till möte i Enebyberg. De fick dock inget svar på sina frågor, tycker några grannar.

– Vi känner fortfarande att vi inte vet vad man ska göra här.

– Det finns ingen dialog, säger Britt-Marie Folke.

Motivera en försäljning

Enligt fastighetsnämnden kan en renovering av alla pensionärsbostäderna i Enebyberg kosta uppemot 70 miljoner kronor.

Något man tolkar som ett sätt att motivera en försäljning.

– Det känns oerhört obehagligt om det skulle vara så, säger Erna Hellberg.

Grannarna Britt-Marie Folke, Lena Laséen, Christina Bäckmar och Erna Hellberg vill uppmärksamma om hur bra de trivs i området. Att ta in på ett äldreboende bara för att man blir pensionär är inte aktuellt – berättar de.

– Kommunen har verkligen alla fördelar att ha kvar det här, säger Christina Bäckmar.

"Ingen behöver flytta"

Men enligt kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), finns ingen anledning till oro.

– Det finns ingen plan att sälja. Ingen kommer behöva flytta från sina hem.

– Vi behöver fler, inte färre, bostäder för äldre. Vi behöver fler typer och för olika behov. Men det som efterfrågas mest hos den äldre befolkningen är trygghetsboende, som på Kevinge.

Enligt Hanna Bocander finns inga planer att sälja samtidig som hon som hon inte ser det som kommunens ansvar att garantera hyresrätter till pensionärer.

– Men hur det blir i framtiden, det vet ingen. Det finns många som har ett behov av bostad, men frågan är hur långt sträcker sig kommunens ansvar. Vi har ett ansvar att ha bostäder för nyanlända vi ska ta emot, men inte att alla pensionärer har rätt till en hyresrätt.

Renoveringar. Grannarna har bott allt från något år till 16 år i pensionärsbostäderna. Under den tiden har inga större renoveringar gjorts - berättar de. Foto: Anton Kyhlbäck

Seniorbostäder i Enebyberg

Danderyd kommun har idag ett bestånd på ungefär 200 bostäder som hyrs ut till äldre på olika platser. Majoriteten är boendena i Mörby centrum och Enebyberg.

Senast 2015 renoverades sex lägenheter i Enebyberg. Då gjordes även en kalkyl på att resterande boende skulle kosta cirka 32 miljoner kronor att renovera. Nyligen togs en ny siffra fram, 70 miljoner kronor, för renovering av samma bostäder.

Tekniska kontoret på kommunen har rapporterat att seniorbostäderna i Enebyberg har störst behov av åtgärder - som takomläggningar och ventilationsåtgärder.

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre