Göteborg

Som filmregissör har Hans-Erik Therus gjort sig ett namn med personliga och sökande skildringar av fenomen inom svenskt musikliv. Dokumentärer om Dag Vag, Bo Hansson och Union Carbide Productions har rönt stor uppmärksamhet.

Tidigare i år hade nya filmen Hultsfred – berättelsen om en festival premiär på SVT, en film som fått mycket positiv kritik.

Regissören har själv ett förflutet i svenskt musikliv – närmare bestämt råpunkscenen i Göteborg med bandet Disarm, som fått ett retroaktivt internationellt genombrott i modern tid som lett till kultstatus och dyra singlar på samlarmarknaden. 

Flera decennier har förflutit, men nu tar han upp musiken igen, denna gång under namnet Therus. 

 – Jag tar inte direkt avstamp i punken, snarare är det 1970-talet som inspirerar. Vi har velat ha en sorts rå och äkta känsla av första tagningar, men om punken finns med på ett hörn så är det i ”gör det själv-känslan”, för det är verkligen så vi skapat det här, säger Hans-Erik Therus.

Elva låtar har spelats in, första singeln att släppas är låten Under broarna.

– Låten utspelar sig under broarna som går från Hisingen till centrala Göteborg, en sorts industrins skuggvärld på 70-talet, där jag växte upp.  

Vänskapen som kommit med de artister som regissören porträtterat i sina filmer har också lett fram till samarbeten i arbetet med den egna musiken. 

På Under broarna har han till exempel fått hjälp av Dag Vag-gitarristen och artisten Johan ”Zilverzurfarn” Zachrisson, som var med under inspelningen i Portugal. ”Zilverzurfarn” har producerat och medverkar även på såväl gitarr som bas. 

Näst på tur står en lugn melankolisk låt om saknad, mixad av Björn Olsson, känd från band som Union Carbide Productions, The Soundtrack of Our Lives och numera främst som låtskrivarpartner till Håkan Hellström.

– Björn Olsson är en upptagen man, men han har mixat en låt och det kan bli ytterligare en efter sommaren. Jag håller honom högt med allt han ligger bakom, säger Hans-Erik.

– Jag har fått kunglig hjälp av musiker jag själv beundrar och lyssnar på. Att få med Johan Zachrisson med allt han gjort är en dröm.