Göteborg

Haparanda och Gällivare hade det lägsta valdeltagandet i förra EU-valet – under 40 procent. Det kan jämföras med siffror på över 70 procent i Danderyd, Lomma och Mörbylånga, enligt statistik från SCB.

   – Generellt är det ofta lägre valdeltagande i kommuner med en stor andel utlandsmedborgare som är röstberättigade. De kommuner som brukar ligga i topp är välmående kommuner, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Strax över medel

Valdeltagande i Göteborg låg strax över medel med 55,6 procent. Å andra sidan har det gått stadigt åt rätt håll sedan bottennoteringen med 40,4 procent år 2004.

I riket låg valdeltagandet i Europaparlamentsvalet på 55,3 procent 2019, vilket är den högsta nivån sedan 1995.

– Sverige har ett valdeltagande som är lite över medel. De flesta länder har lägre valdeltagande i valet till Europaparlamentet jämfört med till nationella parlament. I Sverige blir det stor skillnad eftersom vi har ett väldigt högt valdeltagande i riksdagsvalet, säger Maria Solevid.

Större skillnader

När valdeltagandet är lägre, så spelar ojämlikheter mellan grupper större roll, enligt Maria Solevid.

– I ett val som folk generellt är mindre sugna att gå och rösta i, kommer de som är intresserade och välutbildade fortfarande att rösta i hög grad, medan grupper som inte är så motiverade att gå och rösta faller ifrån. Därför får man större skillnader mellan olika sociodemografiska grupper när det är ett lägre valdeltagande, säger hon.