Göteborg

Klotter, krossade glasrutor, eldning, klistermärken och skador. När JCDecaux summerar fjolårets reparationer i Göteborg landar kostnaderna på över 9 miljoner kronor.

En kostnad som motsvarar elevpengen för fler än 100 barn i Göteborgs grundskolor, till exempel.

Under 2023 registrerades fler än 4 000 vandaliseringar på väderskydden och över 9 000 gånger fick klotter och klistermärken saneras. Dessutom lagades så många som 140 glasrutor, som krossats eller på annat sätt vandaliserats. 

Omfattande problem

Den dystra statistiken ser tyvärr ut att hålla i sig även 2024, enbart mellan januari-mars har över 1 300 vandaliseringar reparerats, varav 206 lagade glasrutor och drygt 3 000 borttagningar av klotter genomförts.

– Göteborg har omfattande problem med vandaliseringar och skadegörelse och vi behöver hjälpas åt för att hålla staden hel och trygg, säger Magnus Heljeberg, VD på JCDecaux, som driftar och underhåller majoriteten av väderskydden i Göteborg.

QR-kod i väderskyddet

För att stävja skadegörelse och snabbt kunna reparera väderskydden lanseras nu Synpunktsappen där resenärer som väntar på spårvagn eller buss snabbt och enkelt kan meddela om skadegörelse har inträffat via en app.

Resenärerna behöver bara scanna en QR-kod i väderskyddet för att komma åt appen.

– Ju snabbare en felanmälan kommer in desto fortare kan vi få ordning på skadegörelsen, vilket är viktigt för att minska och i bästa fall förhindra ytterligare skadegörelse. Vi har funnits i Göteborg i över 30 år, och vet att göteborgarna har ett starkt engagemang för sin stad. Så att vi nu kan hjälpas åt med göteborgarna för att minska skadegörelsen känns som ett steg i helt rätt riktning, säger Magnus Heljeberg.