Mustapha Touboi.

Mustapha Touboi.

Stefan Källstigen

Dåligt med kyssar på torget

Mustapha Touboi har stått och sålt blommor på samma plats vid Kista torg i sju år. I juletider går de mest populära varorna från att vara färdiggjorda blombuketter eller rosor till amaryllis, hyacinter, granar och julgrupper, berättar han.

– Det märks att det snart är jul på vad folk vill ha! Men buketterna säljer fortfarande bra också, det klassiska funkar ju alltid.

Runt om tältet där han har sin försäljning hänger vackra julkransar på rad – men också mistlar i mängder.

– De är inte så populära här alls, faktiskt! När jag stod på Hötorget, innan jag tog verksamheten hit, sålde jag alltid hur många mistlar som helst kring jul. Men i Kista blir de oftast många kvar. Folk kanske inte kysser varandra lika mycket här, skrattar Mustapha Touboi.

Lennart och Margareta Zetterberg.

Lennart och Margareta Zetterberg.

Stefan Källstigen

Klassisk jul hos Zetterbergs

Makarna Lennart och Margareta Zetterberg är på väg hem från gallerian. Vid jul samlas hela familjen traditionsenligt i radhuset i Ärvinge, där de bott sedan 1984.

– Vi bor störst, så det har blivit att vi har julafton hemma hos oss. Våra tre barn och barnbarnet kommer. Vi kommer ha ett traditionellt julbord med sill, ägg, köttbullar, Janssons och allt det där. Och så har vi en gran. Det blir en klassisk jul helt enkelt, säger Lennart.

Barnbarnet med familj stannar en vecka. Då kommer de nyttja allt området har att erbjuda.

– Det finns mycket att göra i trakterna. Man kan åka pulka nere vid fotbollsplanen eller vid förskolan Gläntan. Och så har vi ju Akalla by och 4H-gården en bit bort. Där är det ju helt fantastiskt med hästar, kor, getter och kaniner som man kan titta på. Och så har de ett kafé och en lekpark. Det är ett perfekt utflyktsmål, säger Margareta.

Olesia Popil och Gabriel Popil.

Olesia Popil och Gabriel Popil.

Stefan Källstigen

Gabriel styr mot julen

I den relativt nyöppnade second hand-butiken Artikel 2 i Kista galleria kryllar det av plagg, prylar och personer som handlar klimat- och plånbokssmart. Vill man fynda årets julklapp 2023, sällskapsspelet, har de många sådana också.

Gabriel Popil, 3, och mamma Olesia Popil är dock här av andra anledningar än julruschen.

– Gabriel fullkomligt älskar bilar och vi har hittat till leksaksavdelningen här, där de har mycket bilsaker, säger Olesia, och nickar mot Gabriel som är i full färd med att bygga ihop en bilbana på golvet.

I år firas julen tillsammans med Gabriels syster, pappa och fler familjemedlemmar.

– Vi ska till släkten och fira. Det blir glögg, skinka, korv och sådant. Dagen efter träffar vi ännu mer släktingar.

Julklapparna är redan inhandlade.

– Gabriel ska så klart få leksaksbilar, säger Olesia.

Församlingspedagog Jonna Strand och kommunikatör Anneli Eriksson.

Församlingspedagog Jonna Strand och kommunikatör Anneli Eriksson.

Stefan Källstigen

Alla är välkomna till kyrkan

Inne i Kista kyrka, precis vid Kista torg, är det full rulle. Julmånaden är alltid hektisk med julavslutningar, adventskonserter och annat. När det är kallare utomhus söker sig dessutom fler till lokalerna.

– Här har vi öppet varje dag. Folk kommer för att dricka kaffe, läsa tidningen, sitta och prata eller bara värma sig. Vissa laddar telefonen, använder vårt wifi för att ringa hem, eller lånar toaletten. Alla är välkomna oavsett anledning, säger kommunikatör Anneli Eriksson.

På självaste julafton kan alla som vill komma och äta en bit mat, läsa julevangeliet, lyssna på sång eller fira lite tillsammans med andra. Under juldagarna har kyrkan också öppet.

– Det fina med juletider är att det blir en så stor bredd och gemenskap här. Det är familjer som kommer, det är ensamma, det är barn, det är gamla, det är folk med olika bakgrunder. I januari har vi julgransplundring vilket brukar vara extra roligt. Alla dansar med alla, vem du är eller var du kommer från spelar ingen roll. Folk får möta människor de kanske inte skulle mött annars. Det är väldigt fint, säger församlingspedagog Jonna Strand.

Julkrubban i Kista kyrka.

Julkrubban i Kista kyrka.

Stefan Källstigen