– Vi tycker det behövs en barnboksfestival i Stockholm. Barns intresse för läsning minskar och vi ville göra något som ger kraft och inspiration, säger Susanne Ferrer Graham.

Tillsammans med Alexis Ferrer och Camilla Ekström startade hon föreningen Mitt forum år 2017 för att bredda utbudet av kulturevenemang. Barnboksfestivalen Söder om Söder är ny för i år.

Inspirationsdag

– Vi upplever att mycket händer i Stockholm och vi som bor här måste ta oss in till stan eller norr om Stockholm, säger Camilla Ekström.

Under fredagen anordnas en inspirationsdag för pedagoger och bibliotekarier främst från Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Salem.

– Vi vill att det ska vara på en någorlunda lokal nivå. Vi kör här och så hoppas vi att andra gör liknande festivaler för sina barn och pedagoger. För det är ett livsviktigt arbete alla gör som arbetar och umgås med barn. Vi hoppas ge kraft och inspiration till alla som tycker det är viktigt med barnens möten med böcker, säger Susanne Ferrer Graham.

Under helgen är det drop in som gäller, där det varvas spontana saker med programpunkter på scenen och förlag som säljer böcker.

– Vi hoppas att det blir fullt med folk, säger Alexis Ferrer som planerar att bygga en stor bok i trädgården.

– Vi siktar på att det ska finnas ett lugn, en förundran och en glädje. Att det ska hända oförväntade saker och vara roligt, säger Susanne Ferrer Graham.

Punktskrift och flera språk

Ett av festivalens teman är tillgänglighet och det finns böcker på olika språk och även material med punktskrift och tecken som stöd från Botkyrka och Salem bibliotek.

– Vi vill visa vad som finns på biblioteken – det är inte alla som vet det, säger Camilla Ekström.

Susanne och Alexis dotter Lisa är med på ett hörn och planerar att sälja hemmagjorda bokmärken.

– Tack vare våra barnboksstunder så har min och Lisas relation blivit starkare. När man gör fel som förälder ger böckerna en chans att sortera och diskutera. Och man skapar minnen tillsammans, som att vi har varit på små resor, säger Susanne.

– Vi har liksom "bondat" över böcker, säger Lisa.

För familjen är det nu förändring på gång.

– Vi kommer att spendera vintern i Spanien och ha hyresgäster här. Sedan kommer vi tillbaka nästa sommar och säljer glass, säger Susanne.