Utställningen, som Glada Hudik-teatern ligger bakom har varit populär både i Sverige och internationellt.

– Det är fantastiskt intressant och viktigt att alla får synas, synlighet ger förståelse för olikheter. Svenska kyrkan möter många olika människor varje dag, säger Jessica Falk, kultursamordnare på Tyresö församling.

Ge alla plats

Färre och färre föds med Downs syndrom i och med fosterdiagnostik. Utställningen är ett sätt att ge dem plats i samhället och väcka diskussioner om olikheter. Utställningen hade symboliskt premiär 21 mars 2016.

– Datumet är valt då det är den 21:a kromosomen som delas på tre vid Downs syndrom. När modellerna fick gå upp på scen tillsammans med sina anhöriga fick de äntligen ta plats. Det var glädjescener, säger Pär Johansson, verksamhetsledare Glada Hudik-teatern.

Väcker frågor

Varje ikon öppnar upp för diskussion.

– Utställningen väcker frågor som om har ni vigt någon med Downs syndrom? Finns det en barbiedocka med Downs syndrom? Har en kungafamilj fött någon med Downs syndrom?, säger Pär Johansson.

Alla modeller har parats ihop med miljöer de har en koppling till. Ida som drömmer om att spela huvudrollen i Svansjön är ballerina. Miranda som står vid relingen på Titanic vill bli skådespelerska.

Skolprojekt

I Tyresö kommun är också alla skolor med i projektet "Barn föds inte med fördomar - Catwalk i skolan", som också är initierad av Glada Hudik-teatern och handlar om olikheter.

– Vi har uppmanat eleverna i Tyresö att ta sig till utställningen och det tror jag att många kommer att göra. Det blir ett mervärde till projektet de deltar i, säger Paulin Bergqvist, projektledare.